Zoet en plakkerig: kokoskoek!
“1 uur op cakestand”
— Oma
Het meest vooruitstrevende recept van oma: kokoskoek. Of kokoscake. In ieder geval, er zat kokos in. En dat had ik nog nooit gegeten. Heel zoet, een beetje plakkerig en ontzettend lekker!

Recept kokoskoek toen
Mijn moeder heeft nog het door oma zelf geschreven recept:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker bakmeel
– 1 pak cocosmeel
– 2 lepels melk
1 uur op bakerstand
Een beker dit, een beker dat en husselen maar
Oma was niet van de poespas. Een beker dit, een beker dat en husselen maar. 2 lepels melk is dan ineens weer erg specifiek. Ik kies voor volle melk. Dat komt het dichtst bij de melk die we vroeger ’s ochtends, nachtjapon nog aan, in een emmer haalden bij de buurman aan de overkant van de straat.
Op zoek naar de bakerstand
Twee dingen zijn best ingewikkeld. Eén pak kokosmeel. Hoeveel zat er vroeger in een pak? Albert Heijn heeft nu zakjes van 150 gram, daar probeer ik het maar mee. En dilemma 2: een uur op bakerstand. Welke temperatuur en stand is dat? Google leidt me alleen naar een gehucht met dezelfde naam in de buurt van New York. Ik gok op 180 graden Celsius.
Update: na het bakken en dit artikel begreep ik van mijn moeder dat er ‘cakestand’ geschreven staat. Die worden meestal op 160 graden gebakken.
Eigenwijs snufje zout
En ook al bakt oma het lekkerst, ik denk toch dat ik het beter weet. Een snufje zout erbij voor het contrast. Haalt het zoet extra omhoog.

Alles met een mixer met deeghaken mengen. Bakpapier op de bodem van mijn springvorm, stevige plakkende substantie erop uitdrukken (hmmmm mijn vorm is wel erg groot, heb net genoeg deeg) en wachten maar.
Knapperige kokoskoek
Na 50 minuten op 180 graden ziet de koek er al bruiner uit dan ik me hem herinner. Na het afkoelen is ‘ie ook nog een stuk knapperiger dan ik me herinner. De hoeveelheid kokos is wel goed. De volgende keer probeer ik het op 150-160 graden.


Kokoskoek recept nu
Dus, de vertaling voor het recept van kokoskoek zoals ik hem nu maak:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker zelfrijzend bakmeel
– 1 beker geraspte kokos
– 2 lepels melk
– snufje zout
Ik gebruik grote bekers, als je in plaats daarvan in een maatbeker van alles ongeveer 225 ml doet kom je goed uit. Bak hem 35-40 minuten in de oven op 160 graden Celsius.


Tips en ervaringen welkom!
Heb jij een ander recept voor kokoskoek of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!