Uitgelicht

Kokoskoek

Zoet en plakkerig: kokoskoek!

“1 uur op cakestand”

— Oma

Het meest vooruitstrevende recept van oma: kokoskoek. Of kokoscake. In ieder geval, er zat kokos in. En dat had ik nog nooit gegeten. Heel zoet, een beetje plakkerig en ontzettend lekker!

Het recept door oma zelf geschreven. Jaren ’90?

Recept kokoskoek toen

Mijn moeder heeft nog het door oma zelf geschreven recept:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker bakmeel
– 1 pak cocosmeel
– 2 lepels melk
1 uur op bakerstand

Een beker dit, een beker dat en husselen maar

Oma was niet van de poespas. Een beker dit, een beker dat en husselen maar. 2 lepels melk is dan ineens weer erg specifiek. Ik kies voor volle melk. Dat komt het dichtst bij de melk die we vroeger ’s ochtends, nachtjapon nog aan, in een emmer haalden bij de buurman aan de overkant van de straat.

Op zoek naar de bakerstand

Twee dingen zijn best ingewikkeld. Eén pak kokosmeel. Hoeveel zat er vroeger in een pak? Albert Heijn heeft nu zakjes van 150 gram, daar probeer ik het maar mee. En dilemma 2: een uur op bakerstand. Welke temperatuur en stand is dat? Google leidt me alleen naar een gehucht met dezelfde naam in de buurt van New York. Ik gok op 180 graden Celsius.

Update: na het bakken en dit artikel begreep ik van mijn moeder dat er ‘cakestand’ geschreven staat. Die worden meestal op 160 graden gebakken.

Eigenwijs snufje zout

En ook al bakt oma het lekkerst, ik denk toch dat ik het beter weet. Een snufje zout erbij voor het contrast. Haalt het zoet extra omhoog.

Alles met een mixer met deeghaken mengen. Bakpapier op de bodem van mijn springvorm, stevige plakkende substantie erop uitdrukken (hmmmm mijn vorm is wel erg groot, heb net genoeg deeg) en wachten maar.

Knapperige kokoskoek

Na 50 minuten op 180 graden ziet de koek er al bruiner uit dan ik me hem herinner. Na het afkoelen is ‘ie ook nog een stuk knapperiger dan ik me herinner. De hoeveelheid kokos is wel goed. De volgende keer probeer ik het op 150-160 graden.

De kokoskoek ziet er bijna uit zoals oma hem maakte.
Iets te knapperige maar lekkere kokoskoekjes. Kunnen dus wel handig in een koekblik.

Kokoskoek recept nu

Dus, de vertaling voor het recept van kokoskoek zoals ik hem nu maak:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker zelfrijzend bakmeel
– 1 beker geraspte kokos
– 2 lepels melk
– snufje zout
Ik gebruik grote bekers, als je in plaats daarvan in een maatbeker van alles ongeveer 225 ml doet kom je goed uit. Bak hem 35-40 minuten in de oven op 160 graden Celsius.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor kokoskoek of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Gevulde speculaaskoeken

voor een heerlijk avondje

Vol verwachting klopt ons hart… en tijdens dat wachten is het leuk om met de kinderen gevulde speculaaskoeken te maken voor het heerlijk avondje.

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram zachte roomboter
  • 15 gram speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • scheutje melk

Dit heb je nodig voor de vulling en garnering:

  • een pakje (300 gram) amandelspijs
  • een losgeklopt ei
  • een paar blanke amandelen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de ingrediënten voor het deeg met een mixer met deeghaken. Voeg steeds een beetje melk toe en mix dit goed, totdat je er een bol samenhangend deeg van kunt maken.

Rol iets minder dan de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer een halve centimeter dikte. Steek er met een ring of een glas ringen uit en leg die op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de randen met een beetje losgeklopt ei.

Maak bolletjes van de amandelspijs en druk ze een beetje plat, tot ze iets kleiner zijn dan de rondjes deeg. Leg ze daarop. Is de amandelspijs te hard? Meng er dan eerst een beetje van het losgeklopte ei doorheen om het soepeler te maken.

Rol het resterende deeg uit. Gebruik een iets grotere ring of groter glas om hier ringen uit te steken en leg deze als derde laag op het spijs. Druk de randjes aan met een vork. Tot slot bestrijk je de koeken met ei, leg je er een amandel op en bestrijk je ze nogmaals.

Zet 15-20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Tip: je kunt ook een muffinvorm gebruiken voor het maken van gevulde speculaaskoeken.

Heb je ook zo’n lekker bakrecept?

Stuur maar op, dan gaan we hem testen!


Bekijk ook:

Aardbeienslof – rabarberslof

Met het fruit en de groe(n)ten van het seizoen Aardbeienslof met lemon curd en rabarberslof met amandelspijs Toen ik 15 jaar geleden in Haarlem kwam wonen, leerde ik al snel dat ze daar geen sloffe koekjes hebben. Toen ik uitlegde dat het om oude koekjes gaat die zacht zijn geworden, zeiden ze ‘ah, je bedoelt…

Gevulde speculaas

… met zelfgemaakte amandelspijs Een buurvrouw van me heeft heel wat recepten en bakboekjes verzameld en een paar van haar oude bakboekjes mocht ik lenen. Dus een mooie reden om wat nieuws te proberen. Met de Sinterklaasperiode op komst is het de uitgelezen tijd om zelf de allerlekkerste gevulde speculaas te maken. Je kunt natuurlijk…

Roelanda’s scones met zelfgemaakte lemoncurd

Niet echt wat mijn oma bakte, maar wel ontzettend lekker en niet moeilijk om te maken: scones. Ik maakte altijd het meest eenvoudige recept dat ik kon vinden, waarbij je snel wat ingrediënten mengt en die met lepels in hoopjes op de bakplaat legt. Roelanda vertelde mij een keer over het recept dat zij altijd maakt en waar ze erg enthousiast over is. Het komt uit het boek ‘Deeg’ en je maakt er lekkere én mooie scones mee. Besmeerd met (zelfgemaakte) lemoncurd en clotted cream eet je ze op z’n lekkerst Brits. Tip van Roelanda: “Bak meteen een flinke portie, je kunt makkelijk een deel in de vriezer bewaren.”

Recept scones

Voor zeker 20 scones zijn dit de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 150 gram gezouten boter
  • 600 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bakpoeder
  • 280 gram rozijnen (eventueel)
  • 190 ml slagroom
  • 190 ml melk
  • een ei, losgeroerd met beetje zout

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Wrijf in een kom de boter met je vingertoppen door de bloem.

Voeg de suiker en het bakpoeder toe. Werk daarna de rozijnen gelijkmatig door het deeg. Voeg de slagroom en melk toe en vermeng dit allemaal goed door het deeg.

Breng het deeg over op een licht met  bloem bestoven werkvlak. Plet het deeg tot een plak en vouw die doormidden, plet het deeg weer en vouw het in de ander richting doormidden. Herhaal dit nog enkele keren totdat je een vierkante deegplak hebt. Bestuif de boven- en onderkant met een beetje bloem en laat deze ongeveer 15 minuten rusten op een koele plek.

Bestuif het werkvlak weer een beetje met bloem en rol de deegplak uit tot hij een dikte heeft van 2,5 / 3 cm. Steek uit deze plak met bijvoorbeeld een glas rondjes uit het deeg. Leg deze scones met voldoende tussenruimte op een bakplaat. Maak van het overige deeg weer een plak en steek hier weer rondjes uit tot al het deeg is opgebruikt.

Bestrijk de scones met losgeroerd ei, wacht 2 minuten en bestrijk ze opnieuw met losgeroerd ei.

Schakel de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak de scones in ongeveer 20 min tot ze mooi uitgerezen en aan de onderkant goudbruin zijn.

Lemoncurd maken

Koop je lemoncurd in de winkel of maak het eenvoudig zelf met dit recept voor lemoncurd.

Makkelijke clotted cream

Echte clotted cream maken is een langdurig proces. Maar je kunt ook voor dit makkelijke alternatief kiezen: klop 100 ml slagroom niet al te stijf en spatel er evenveel mascarpone of crème fraîche doorheen.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Lemoncurd

Zelf lemoncurd maken

Dit heb je nodig voor 2 potjes lemoncurd:

  • 4 grote of 5 kleine citroenen
  • 350 ml water
  • 175 gram suiker
  • 100 gram boter
  • 75 gram maïzena
  • 4 eierdooiers

Rasp 2 theelepels rasp van schoongemaakte citroenen en doe dit met de uitgeperste citroenen in een pan. Voeg hier het water, de maïzena en het suiker aan toe en roer dit goed, zodat de klontjes eruit gaan. Verwarm dit en laat zachtjes koken. Blijf roeren tot je een soort behanglijm hebt. Als het stevig is haal je de pan van het vuur. Voeg de boter in klontjes toe en daarna de eierdooiers één voor één, terwijl je blijft roeren. Je krijgt nu de bekende gele kleur van lemoncurd. Je kunt lemoncurd goed bewaren in uitgekookte glazen potjes.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor een lemoncurd? Ik hoor het graag!


Recepten met lemoncurd:

Citroen meringue taart

a.k.a. lemon meringue pie Citroenmeringuetaart bereiding De prachtige en heerlijke citroenmeringuetaart die je bij de luxe patisserie in de etalage ziet staan, die kun je ook zelf maken! Dit recept is voor een kleine springvorm van ongeveer 20 centimeter doorsnede met een lekkere dikke laag vulling van zelfgemaakte lemon curd. De schuimlaag bovenop is van…

Boterkoek en Marleens boterkoek met gember

Een paar maanden geleden had ik een lekkere boterkoek gemaakt. Ik maak altijd graag boterkoek, als ik zin heb in een lekker zoet en vet baksel en er niet teveel tijd in wil steken. Marleen Hofstra gaf me als tip er eens stemgember in te doen, “dat is echt errug lekker”. Daar kon ik me helemaal niets bij voorstellen, want koek met gember associeer ik met de niet zo lekkere koekjes van oma van vroeger. Maar als je het niet probeert, weet je het niet. En wat blijkt? Het is inderdaad ontzettend lekker. Geeft de boterkoek net een beetje extra smaak en pit. Marleen: “Met mijn moeder maakte ik vroeger boterkoek met stemgember. Mijn belangrijkste taak was om er met de vork zo’n mooi mogelijk patroon in te maken. Ik bewaar daar warme herinneringen aan. Ik heb nog een oud Brio-bakboekje met een recept, dat gebruik ik vaak als basis.”

Basisrecept boterkoek

Ingrediënten:

  • 125 gram zachte roomboter
  • 100 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • Beetje losgeklopt ei (om te bestrijken)

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de ingrediënten met een mixer met deeghaken. Laat het deeg eventueel even in de koelkast rusten om wat steviger te worden. Verspreid dit in een ingevette vorm. Je krijgt de bovenkant mooi glad door het met de bolle kant van een natte lepel te bestrijken. Bestrijk met een beetje losgeklopt ei en maak er een mooi patroon in met de vork. Bak de koek circa 30 minuten.

Let op: deze hoeveelheid ingrediënten is geschikt voor een kleine springvorm. Heb je een grotere vorm, verdubbel dan de hoeveelheden.


Boterkoek met stemgember

De favoriet van Marleen: meng zeker 100 gram fijngesneden stemgember door het deeg.

Boterkoek met amandelspijs en appel

Rol 150 gram amandelspijs uit tot een ronde lap en leg dit op het deeg. Leg daarop dunne schijfjes appel in een cirkel. Besprenkel met wat citroen- of limoensap. Bestrijken met ei is in dit geval niet nodig.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Bakken met pompoen

Pompoen-appelcake en pumpkin pie

Toen ik na 3 weken terugkwam van vakantie, bleken mijn pompoenplanten enthousiast te hebben gewoekerd. Eén dikke pompoen lag bij mijn buren in de tuin, de andere lagen op het dak van ons schuurtje en hingen aan de pergola. Meestal maak ik er uiteindelijk pompoensoep van in allerlei variaties, maar je kunt er ook prima zoete bakgerechten mee maken. De pompoen-/appelcake is eenvoudig te maken met geraspte pompoen als ingrediënt. De kruidige pumpkin pie is een Amerikaans recept met pompoenpuree als basis. In beide recepten gaat pumpkin spice, een lekkere kruidenmix die doet denken aan speculaaskruiden. Je kunt die kant-en-klaar kopen of zelf maken.

Pompoen-/appelcake recept

Ingrediënten:

  • 300 gram amandelmeel
  • 200 gram suiker
  • 100 gram zachte roomboter
  • 125 gram volle kwark
  • 2 eieren
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • sap van 1 sinaasappel
  • 300 gram geraspte pompoen
  • 2 appels, geschild en in kleine stukjes
  • 4 theelepels pumpkin spice
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng met een mixer met gardes suiker, eieren, boter, kwark, kruiden en zout. Voeg vervolgens de amandelmeel, sinaasappel en sinaasappelrasp toe. Roer er tot slot met een spatel de pompoen en appels door. Doe dit in een ingevette rechthoekige vorm (ca. 20 x 30 cm) of ronde springvorm en bak de cake gedurende 45 minuten in de oven.


Pumpkin pie recept

Ingrediënten bodem:

  • 80 gram suiker
  • 160 gram zachte roomboter
  • 225 gram bloem
  • 1 ei
  • Snufje zout

Ingrediënten vulling:

  • 800 gram pompoenstukjes
  • 100 gram suiker
  • Blikje gecondensserde melk (397 ml)
  • 3 eieren
  • 4 theelepels pumpkin spice
  • Mespunt zout

Het is handig om vooraf (of tijdens het koelen van de bodem) de pompoenpuree te maken: leg de stukjes pompoen op een bakplaat met bakpapier en doe dit 20 minuten in een oven van 200 graden. Haal dit eruit en pureer met de keukenmachine of staafmixer.

Meng alle ingrediënten voor de bodem met een mixer met deeghaken en maak er een bol van. Deze rol je in folie en leg je ongeveer een halfuur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit met een deegroller, op een met bloem bestoven werkvlak. De deeglap maak je iets groter dan de springvorm (of quichevorm) die je gaat gebruiken. Leg de lap in de vorm en druk de zijkanten aan. Waarschijnlijk gaat dat niet in één keer goed, maar met wat knip- en plakwerk kun je ervoor zorgen dat het deeg ongeveer gelijk verdeeld wordt. De bodem bak je eerst ‘blind’. Je legt een vel bakpapier over de bodem en dit vul je met blindbakvulling. Blindbakvulling is puur bedoeld om de bodem tijdelijk aan te drukken, zodat deze goed in vorm blijft tijdens het bakken. Ik gebruik al jaren dezelfde gedroogde kikkererwten, maar je kunt ook andere peulvruchten of rijst gebruiken. Die kun je daarna natuurlijk niet meer gebruiken om te eten.

Bak de bodem 20 minuten met blindbakvulling. Daarna verwijder je de vulling en het bakpapier en bak je de bodem nog 10 minuten. Hierna verlaag je de temperatuur van de oven naar 170 graden.

De vulling van de taart maak je door alle ingrediënten voor de vulling te mixen met een mixer met deeghaken. Als laatst voeg je de pompoenpuree toe. Dit geheel giet je over de bodem. Zet de taart nog ongeveer 45 minuten in de oven.

Als de taart is afgekoeld is het mooi om hem te bestuiven met poedersuiker. En met een beetje slagroom smaakt hij het lekkerst.

Pumpkin spice

Pumpkin spice koop je kant-en-klaar of maak je door de volgende ingrediënten fijn te maken in de vijzel en te mengen. De genoemde hoeveelheden betreffen de hoeveelheid gemalen poeder.

  • 7 el kaneel
  • 3 el gemberpoeder
  • 1 el nootmuskaat
  • 5 tl kruidnagel
  • 5 tl piment

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Krista’s kruidige worteltaart

Carrot cake met lekker veel verse kruiden en specerijen

Krista Schutte uit Hoogeveen is vanwege haar Amerikaanse vader Engelstalig opgevoed en at vroeger regelmatig carrot cake. “Mijn Amerikaanse oma was er gek op. Ik heb het recept zelf wat aangepast en er bijvoorbeeld meer kruiden in gedaan.” In deze goed gevulde carrot cake gaan veel verse specerijen en andere smaakmakers. Geniet van Krista’s kruidige worteltaart!

Krista Schutte

Ingrediënten:

  • 300 gram geraspte wortel (bospeen/winterwortel)
  • 200 gram lichtbruine suiker
  • 160 gram rozijnen
  • 4 eieren
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 115 ml appelmoes zonder suiker
  • 5 tl vanille-aroma
  • 140 gram uitgelekte en met een vork geprakte ananas (vocht bewaren)
  • 250 gram patentbloem
  • 125 gram volkorenbloem
  • 1,5 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 4 tl kaneel
  • 2 tl fijngesneden/geraspte gember
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl vermalen kruidnagel
  • 2 tl geraspte sinaasappelschil
  • 120 gram fijngehakte walnoten

Roomkaas bovenlaag (frosting/topping):

  • 300 gram Philadelphia roomkaas
  • 100 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille-aroma
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 tl melk

Decoratie op topping: handvol (evt. fijngehakte) walnoten

Bereiding:

Rasp de wortel fijn. Laat dit een paar minuten staan een laat alle vocht uitlekken. Roer de bruine suiker erdoor en laat dit 1 uur staan. Laat de rozijnen intussen minimaal een halfuur wellen in het ananasvocht. In een grote kom mix je de eieren. Voeg daarna suiker, olie, appelmoes en vanille-aroma toe en meng dit goed. Doe er daarna de geprakte ananas en goed uitgelekte rozijnen bij. 

In een andere kom mix je de bloem, baking soda, zout, alle kruiden/specerijen en geraspte sinaasappelschil. Daarna vermeng je dit kort (!) met de natte ingrediënten uit de andere kom. Tot slot voeg je de walnoten en het wortelmengsel toe (als er nog vocht vrijgekomen is, de helft daarvan wegdoen). Roer dit er kort door met een spatel.

Doe het beslag in een ronde of rechthoekige ingevette springvorm. Bak hem 45 tot 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C . Laat dit vervolgens volledig afkoelen.

Nu kun je de topping maken. Doe alles voor de roomkaasvulling in een kom doen en meng dit heel goed met een mixer. Smeer dit lekker uit op de boven- en zijkanten van de cake. Garneer met de walnoten.

Enjoy!

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept? Laat het dan weten!

Aardbeienslof – rabarberslof

Met het fruit en de groe(n)ten van het seizoen

Aardbeienslof met lemon curd en rabarberslof met amandelspijs

Toen ik 15 jaar geleden in Haarlem kwam wonen, leerde ik al snel dat ze daar geen sloffe koekjes hebben. Toen ik uitlegde dat het om oude koekjes gaat die zacht zijn geworden, zeiden ze ‘ah, je bedoelt oudbakken!’.

Dit keer geen recepten voor oudbakken pantoffels, maar voor lekkere versgebakken sloffen. Meestal een langwerpig baksel met daarop een vulling. Twee varianten met vullingen die passen bij het seizoen. De aardbeienslof met een vulling van lemon curd en de rabarberslof met een vulling van amandelspijs hebben allebei een mooi contrast tussen zoet en friszuur.

Sloffenbodem recept

Je kunt dubbele of driedubbele hoeveelheden doen voor het maken van extra bodems. Dit zijn de ingrediënten voor 1 bodem:

  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 90 gram zachte roomboter
  • 90 gram suiker (ongeveer de helft bruin, de helft wit)
  • 1 eierdooier
  • Rasp van een halve citroen
  • Beetje zout

Mix alles door elkaar. Daarna een bol maken en inwikkelen in huishoudfolie. Dit laat je ongeveer een halfuur rusten in de koelkast.

Bereiding banketbakkersroom

Intussen kun je de banketbakkersroom voorbereiden, laten afkoelen en vervolgens bewaren in de koelkast.

Dit heb je nodig:

  • 400 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena

Verwarm de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Dit alles voeg je toe aan de melk. De overige ingrediënten meng je in een kom. Als de melk kookt, verwijder je de vanillestokjes en voeg je de koude ingrediënten toe. Blijf dit continu roeren gedurende ongeveer 2 minuten, tot de room mooi dik geworden is. Schenk dit in een kom en dek dit af met huishoudfolie. Laat de folie op de room liggen, zodat zich geen vel kan vormen.

Bereiding van aardbeienslof met vulling van lemon curd

Behalve deeg en banketbakkersroom heb je een potje lemon curd en opgeklopte gezoete slagroom (eventueel verstevigd met klopfix) nodig.

Rol het deeg van de bodem uit met een deegroller tot ruim een halve centimeter dikte. Steek hier met een ingevette sloffenring (de rand van een niet al te grote springvorm kan ook) de bodem in uit. Leg bakpapier op een bakplaat. Hierop leg je het deeg met de rand. Bedek het deeg gelijkmatig met de lemon curd en laat ongeveer een centimeter langs de rand vrij. Bak dit ongeveer 25 minuten op 180 graden in de oven.

Als de bodem is afgekoeld, kun je deze bedekken met een laag banketbakkersroom en hierop de gehalveerde aardbeien leggen. Dit decoreer je weer met slagroom. Het is het mooist als je de room opspuit.

Bereiding van rabarberslof met vulling van amandelspijs

Behalve deeg en banketbakkersroom heb je voor dit recept 300 gram amandelspijs en opgeklopte gezoete slagroom (eventueel verstevigd met klopfix) nodig.

Kook zo’n 300 gram fijngesneden rabarber met een theelepel kaneel, een klein beetje water en genoeg suiker. Laat een beetje rabarbersap afkoelen in een kopje en vermeng dit met een eetlepel maïzena of bloem. Voeg dit toe aan de gare rabarber en verhit nog even, al roerend, tot het wat dikker is geworden. Laat de rabarber afkoelen.

Bereid het deeg op dezelfde manier als bij de aardbeienslof. In plaats van lemon curd gebruik je amandelspijs als vulling. Na het bakken laat je de bodem afkoelen. Verspreid de rabarber erover en decoreer met de banketbakkersroom en de slagroom. Extra mooi en lekker met een paar frambozen en geschaafde amandelen.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept? Laat het dan weten!

Bananenbrood met walnoten en dadels

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten van bananenbrood. Deze variant met walnoten en dadels is erg lekker en leuk om te zien.

Bananenbrood met walnoten en dadels

Ingrediënten:

  • 3 bananen (en eventueel 1 extra ter decoratie)
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram bloem
  • 50 gram kokosrasp
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1,5 eetlepel koekkruiden
  • Beetje zout
  • 100 gram fijngehakte dadels
  • 100 gram gehakte walnoten

Prak de bananen, voeg de eieren en de rasp en het sap van 1 citroen toe. Mix dit en voeg vervolgens de droge ingrediënten toe. Op het laatst spatel je de dadels en walnoten erdoor. Decoreer eventueel met een in de lengte doorgesneden banaan die je een erop legt en een beetje aandrukt. Bak ongeveer 55 minuten in een oven op 175 graden Celsius, tot een satéprikker er droog uit komt.

Probeer ook eens het bananenbrood met pure chocolade en blauwe bessen.

TIP om te zorgen dat je cake niet half in de vorm blijft hangen
Ook al heb je je cakeblik nog zo goed ingevet en bestoven, soms scheurt hij toch nog doormidden als je hem uit de vorm probeert te halen. Zo gaat het gegarandeerd goed: vet je cakeblik in en knip bakpapier op de lengte van het cakeblik. Dat blijft nu goed plakken aan de bodem en zijkanten. Als de cake 5 tot 10 minuten afgekoeld is, snij je de uiteinden los met een mes en til je de cake uit de vorm met het bakpapier. Je kunt hem verder laten afkoelen op een rooster.

Bananenbrood met pure chocolade en blauwe bessen

Hippe koffietentjes serveren al jaren bananenbrood bij de latte of lungo. Bananenbrood klinkt gezonder dan het meestal is. Want ook al voeg je geen suiker toe, dan nog zit er vaak behoorlijk wat suiker in bananenbrood, bijvoorbeeld uit de bananen en dadels. Dus bak en eet geen bananenbrood voor de gezondheid, maar omdat het lekker is. En genieten is gezond!

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten van bananenbrood. In plaats van amandelmeel of bloem kun je bijvoorbeeld speltmeel gebruiken en je kunt rozijnen of cranberries toevoegen in plaats van dadels.

Bananenbrood met pure chocolade en blauwe bessen

Ingrediënten:

  • 3 bananen
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 eieren (of 3 scharreleieren)
  • 100 gram amandelmeel
  • 70 gram havermout
  • 100 gram suiker
  • 1,5 eetlepel cacao
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Beetje zout
  • 90 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
  • Een flinke hand bevroren blauwe bessen

Prak de bananen met bijvoorbeeld een vork of een staafmixer. Een stamper voor stamppot werkt ook erg goed. Mix dan de eieren erdoor, daarna de droge ingrediënten en tot slot de gesmolten boter. Hou de chocolade en de bevroren bessen nog even apart en spatel deze er op het laatst door. Stort in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 55 minuten in een oven op 175 graden Celsius. Als een satéprikker er droog uit komt, is hij gaar.

Probeer ook het recept voor bananenbrood met walnoten en dadels.

Koffiekruidkoek

Bijna alle thuisbakkers hebben wel een recept voor kruidkoek, maar kruidkoek met koffie is wat minder gangbaar. Marry Bakker (what’s in a name?) heeft dit recept al ruim 40 jaar en ze heeft er erg goede herinneringen aan. Ze werkte rond 1980 als kraamverzorgende bij een gezin in Kerkenveld. Marry: “Op een dag, toen ik daar aan het werk was, kwam oma op de fiets bij haar kleinkind op bezoek. Ze haalde een bos dahlia’s uit de fietstas. Een tijdje later zei ze dat ze ook nog een koffiekruidkoek in de tas had. Dat beeld van haar met die fietstas met dahlia’s ‘uut de tuune’ en de koek erin vind ik zo mooi. Het recept heb ik toen van haar gekregen. Ik bak hem in een echte broodvorm, die is wat groter en zwaarder dan een cakeblik.”

Koffiekruidkoek recept

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • Halve liter oude koffie
  • 400 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • Beetje zout
  • 1 pakje bakpoeder

Mix alles goed door elkaar en doe het in een groot bakblik. Bak de koek ruim een uur in de oven op 180 graden Celsius.

Tip: ik zou zelf goede sterke koffie gebruiken en meer koekkruiden (ongeveer een eetlepel) om de koek een wat meer uitgesproken smaak te geven.