Uitgelicht

Kokoskoek

Zoet en plakkerig: kokoskoek!

“1 uur op cakestand”

— Oma

Het meest vooruitstrevende recept van oma: kokoskoek. Of kokoscake. In ieder geval, er zat kokos in. En dat had ik nog nooit gegeten. Heel zoet, een beetje plakkerig en ontzettend lekker!

Het recept door oma zelf geschreven. Jaren ’90?

Recept kokoskoek toen

Mijn moeder heeft nog het door oma zelf geschreven recept:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker bakmeel
– 1 pak cocosmeel
– 2 lepels melk
1 uur op bakerstand

Een beker dit, een beker dat en husselen maar

Oma was niet van de poespas. Een beker dit, een beker dat en husselen maar. 2 lepels melk is dan ineens weer erg specifiek. Ik kies voor volle melk. Dat komt het dichtst bij de melk die we vroeger ’s ochtends, nachtjapon nog aan, in een emmer haalden bij de buurman aan de overkant van de straat.

Op zoek naar de bakerstand

Twee dingen zijn best ingewikkeld. Eén pak kokosmeel. Hoeveel zat er vroeger in een pak? Albert Heijn heeft nu zakjes van 150 gram, daar probeer ik het maar mee. En dilemma 2: een uur op bakerstand. Welke temperatuur en stand is dat? Google leidt me alleen naar een gehucht met dezelfde naam in de buurt van New York. Ik gok op 180 graden Celsius.

Update: na het bakken en dit artikel begreep ik van mijn moeder dat er ‘cakestand’ geschreven staat. Die worden meestal op 160 graden gebakken.

Eigenwijs snufje zout

En ook al bakt oma het lekkerst, ik denk toch dat ik het beter weet. Een snufje zout erbij voor het contrast. Haalt het zoet extra omhoog.

Alles met een mixer met deeghaken mengen. Bakpapier op de bodem van mijn springvorm, stevige plakkende substantie erop uitdrukken (hmmmm mijn vorm is wel erg groot, heb net genoeg deeg) en wachten maar.

Knapperige kokoskoek

Na 50 minuten op 180 graden ziet de koek er al bruiner uit dan ik me hem herinner. Na het afkoelen is ‘ie ook nog een stuk knapperiger dan ik me herinner. De hoeveelheid kokos is wel goed. De volgende keer probeer ik het op 150-160 graden.

De kokoskoek ziet er bijna uit zoals oma hem maakte.
Iets te knapperige maar lekkere kokoskoekjes. Kunnen dus wel handig in een koekblik.

Kokoskoek recept nu

Dus, de vertaling voor het recept van kokoskoek zoals ik hem nu maak:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker zelfrijzend bakmeel
– 1 beker geraspte kokos
– 2 lepels melk
– snufje zout
Ik gebruik grote bekers, als je in plaats daarvan in een maatbeker van alles ongeveer 225 ml doet kom je goed uit. Bak hem 35-40 minuten in de oven op 160 graden Celsius.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor kokoskoek of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Bakken met pompoen

Pompoen-appelcake en pumpkin pie

Toen ik na 3 weken terugkwam van vakantie, bleken mijn pompoenplanten enthousiast te hebben gewoekerd. Eén dikke pompoen lag bij mijn buren in de tuin, de andere lagen op het dak van ons schuurtje en hingen aan de pergola. Meestal maak ik er uiteindelijk pompoensoep van in allerlei variaties, maar je kunt er ook prima zoete bakgerechten mee maken. De pompoen-/appelcake is eenvoudig te maken met geraspte pompoen als ingrediënt. De kruidige pumpkin pie is een Amerikaans recept met pompoenpuree als basis. In beide recepten gaat pumpkin spice, een lekkere kruidenmix die doet denken aan speculaaskruiden. Je kunt die kant-en-klaar kopen of zelf maken.

Pompoen-/appelcake recept

Ingrediënten:

  • 300 gram amandelmeel
  • 200 gram suiker
  • 100 gram zachte roomboter
  • 125 gram volle kwark
  • 2 eieren
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • sap van 1 sinaasappel
  • 300 gram geraspte pompoen
  • 2 appels, geschild en in kleine stukjes
  • 4 theelepels pumpkin spice
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng met een mixer met gardes suiker, eieren, boter, kwark, kruiden en zout. Voeg vervolgens de amandelmeel, sinaasappel en sinaasappelrasp toe. Roer er tot slot met een spatel de pompoen en appels door. Doe dit in een ingevette rechthoekige vorm (ca. 20 x 30 cm) of ronde springvorm en bak de cake gedurende 45 minuten in de oven.


Pumpkin pie recept

Ingrediënten bodem:

  • 80 gram suiker
  • 160 gram zachte roomboter
  • 225 gram bloem
  • 1 ei
  • Snufje zout

Ingrediënten vulling:

  • 800 gram pompoenstukjes
  • 100 gram suiker
  • Blikje gecondensserde melk (397 ml)
  • 3 eieren
  • 4 theelepels pumpkin spice
  • Mespunt zout

Het is handig om vooraf (of tijdens het koelen van de bodem) de pompoenpuree te maken: leg de stukjes pompoen op een bakplaat met bakpapier en doe dit 20 minuten in een oven van 200 graden. Haal dit eruit en pureer met de keukenmachine of staafmixer.

Meng alle ingrediënten voor de bodem met een mixer met deeghaken en maak er een bol van. Deze rol je in folie en leg je ongeveer een halfuur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit met een deegroller, op een met bloem bestoven werkvlak. De deeglap maak je iets groter dan de springvorm (of quichevorm) die je gaat gebruiken. Leg de lap in de vorm en druk de zijkanten aan. Waarschijnlijk gaat dat niet in één keer goed, maar met wat knip- en plakwerk kun je ervoor zorgen dat het deeg ongeveer gelijk verdeeld wordt. De bodem bak je eerst ‘blind’. Je legt een vel bakpapier over de bodem en dit vul je met blindbakvulling. Blindbakvulling is puur bedoeld om de bodem tijdelijk aan te drukken, zodat deze goed in vorm blijft tijdens het bakken. Ik gebruik al jaren dezelfde gedroogde kikkererwten, maar je kunt ook andere peulvruchten of rijst gebruiken. Die kun je daarna natuurlijk niet meer gebruiken om te eten.

Bak de bodem 20 minuten met blindbakvulling. Daarna verwijder je de vulling en het bakpapier en bak je de bodem nog 10 minuten. Hierna verlaag je de temperatuur van de oven naar 170 graden.

De vulling van de taart maak je door alle ingrediënten voor de vulling te mixen met een mixer met deeghaken. Als laatst voeg je de pompoenpuree toe. Dit geheel giet je over de bodem. Zet de taart nog ongeveer 45 minuten in de oven.

Als de taart is afgekoeld is het mooi om hem te bestuiven met poedersuiker. En met een beetje slagroom smaakt hij het lekkerst.

Pumpkin spice

Pumpkin spice koop je kant-en-klaar of maak je door de volgende ingrediënten fijn te maken in de vijzel en te mengen. De genoemde hoeveelheden betreffen de hoeveelheid gemalen poeder.

  • 7 el kaneel
  • 3 el gemberpoeder
  • 1 el nootmuskaat
  • 5 tl kruidnagel
  • 5 tl piment

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Krista’s kruidige worteltaart

Carrot cake met lekker veel verse kruiden en specerijen

Krista Schutte uit Hoogeveen is vanwege haar Amerikaanse vader Engelstalig opgevoed en at vroeger regelmatig carrot cake. “Mijn Amerikaanse oma was er gek op. Ik heb het recept zelf wat aangepast en er bijvoorbeeld meer kruiden in gedaan.” In deze goed gevulde carrot cake gaan veel verse specerijen en andere smaakmakers. Geniet van Krista’s kruidige worteltaart!

Krista Schutte

Ingrediënten:

  • 300 gram geraspte wortel (bospeen/winterwortel)
  • 200 gram lichtbruine suiker
  • 160 gram rozijnen
  • 4 eieren
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 115 ml appelmoes zonder suiker
  • 5 tl vanille-aroma
  • 140 gram uitgelekte en met een vork geprakte ananas (vocht bewaren)
  • 250 gram patentbloem
  • 125 gram volkorenbloem
  • 1,5 tl baking soda
  • 1 tl zout
  • 4 tl kaneel
  • 2 tl fijngesneden/geraspte gember
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl vermalen kruidnagel
  • 2 tl geraspte sinaasappelschil
  • 120 gram fijngehakte walnoten

Roomkaas bovenlaag (frosting/topping):

  • 300 gram Philadelphia roomkaas
  • 100 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille-aroma
  • 200 gram poedersuiker
  • 2 tl melk

Decoratie op topping: handvol (evt. fijngehakte) walnoten

Bereiding:

Rasp de wortel fijn. Laat dit een paar minuten staan een laat alle vocht uitlekken. Roer de bruine suiker erdoor en laat dit 1 uur staan. Laat de rozijnen intussen minimaal een halfuur wellen in het ananasvocht. In een grote kom mix je de eieren. Voeg daarna suiker, olie, appelmoes en vanille-aroma toe en meng dit goed. Doe er daarna de geprakte ananas en goed uitgelekte rozijnen bij. 

In een andere kom mix je de bloem, baking soda, zout, alle kruiden/specerijen en geraspte sinaasappelschil. Daarna vermeng je dit kort (!) met de natte ingrediënten uit de andere kom. Tot slot voeg je de walnoten en het wortelmengsel toe (als er nog vocht vrijgekomen is, de helft daarvan wegdoen). Roer dit er kort door met een spatel.

Doe het beslag in een ronde of rechthoekige ingevette springvorm. Bak hem 45 tot 50 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C . Laat dit vervolgens volledig afkoelen.

Nu kun je de topping maken. Doe alles voor de roomkaasvulling in een kom doen en meng dit heel goed met een mixer. Smeer dit lekker uit op de boven- en zijkanten van de cake. Garneer met de walnoten.

Enjoy!

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept? Laat het dan weten!

Aardbeienslof – rabarberslof

Met het fruit en de groe(n)ten van het seizoen

Aardbeienslof met lemon curd en rabarberslof met amandelspijs

Toen ik 15 jaar geleden in Haarlem kwam wonen, leerde ik al snel dat ze daar geen sloffe koekjes hebben. Toen ik uitlegde dat het om oude koekjes gaat die zacht zijn geworden, zeiden ze ‘ah, je bedoelt oudbakken!’.

Dit keer geen recepten voor oudbakken pantoffels, maar voor lekkere versgebakken sloffen. Meestal een langwerpig baksel met daarop een vulling. Twee varianten met vullingen die passen bij het seizoen. De aardbeienslof met een vulling van lemon curd en de rabarberslof met een vulling van amandelspijs hebben allebei een mooi contrast tussen zoet en friszuur.

Sloffenbodem recept

Je kunt dubbele of driedubbele hoeveelheden doen voor het maken van extra bodems. Dit zijn de ingrediënten voor 1 bodem:

  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 90 gram zachte roomboter
  • 90 gram suiker (ongeveer de helft bruin, de helft wit)
  • 1 eierdooier
  • Rasp van een halve citroen
  • Beetje zout

Mix alles door elkaar. Daarna een bol maken en inwikkelen in huishoudfolie. Dit laat je ongeveer een halfuur rusten in de koelkast.

Bereiding banketbakkersroom

Intussen kun je de banketbakkersroom voorbereiden, laten afkoelen en vervolgens bewaren in de koelkast.

Dit heb je nodig:

  • 400 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 ml slagroom
  • 100 gr suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gr maïzena

Verwarm de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Dit alles voeg je toe aan de melk. De overige ingrediënten meng je in een kom. Als de melk kookt, verwijder je de vanillestokjes en voeg je de koude ingrediënten toe. Blijf dit continu roeren gedurende ongeveer 2 minuten, tot de room mooi dik geworden is. Schenk dit in een kom en dek dit af met huishoudfolie. Laat de folie op de room liggen, zodat zich geen vel kan vormen.

Bereiding van aardbeienslof met vulling van lemon curd

Behalve deeg en banketbakkersroom heb je een potje lemon curd en opgeklopte gezoete slagroom (eventueel verstevigd met klopfix) nodig.

Rol het deeg van de bodem uit met een deegroller tot ruim een halve centimeter dikte. Steek hier met een ingevette sloffenring (de rand van een niet al te grote springvorm kan ook) de bodem in uit. Leg bakpapier op een bakplaat. Hierop leg je het deeg met de rand. Bedek het deeg gelijkmatig met de lemon curd en laat ongeveer een centimeter langs de rand vrij. Bak dit ongeveer 25 minuten op 180 graden in de oven.

Als de bodem is afgekoeld, kun je deze bedekken met een laag banketbakkersroom en hierop de gehalveerde aardbeien leggen. Dit decoreer je weer met slagroom. Het is het mooist als je de room opspuit.

Bereiding van rabarberslof met vulling van amandelspijs

Behalve deeg en banketbakkersroom heb je voor dit recept 300 gram amandelspijs en opgeklopte gezoete slagroom (eventueel verstevigd met klopfix) nodig.

Kook zo’n 300 gram fijngesneden rabarber met een theelepel kaneel, een klein beetje water en genoeg suiker. Laat een beetje rabarbersap afkoelen in een kopje en vermeng dit met een eetlepel maïzena of bloem. Voeg dit toe aan de gare rabarber en verhit nog even, al roerend, tot het wat dikker is geworden. Laat de rabarber afkoelen.

Bereid het deeg op dezelfde manier als bij de aardbeienslof. In plaats van lemon curd gebruik je amandelspijs als vulling. Na het bakken laat je de bodem afkoelen. Verspreid de rabarber erover en decoreer met de banketbakkersroom en de slagroom. Extra mooi en lekker met een paar frambozen en geschaafde amandelen.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept? Laat het dan weten!

Bananenbrood met walnoten en dadels

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten van bananenbrood. Deze variant met walnoten en dadels is erg lekker en leuk om te zien.

Bananenbrood met walnoten en dadels

Ingrediënten:

  • 3 bananen (en eventueel 1 extra ter decoratie)
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram bloem
  • 50 gram kokosrasp
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1,5 eetlepel koekkruiden
  • Beetje zout
  • 100 gram fijngehakte dadels
  • 100 gram gehakte walnoten

Prak de bananen, voeg de eieren en de rasp en het sap van 1 citroen toe. Mix dit en voeg vervolgens de droge ingrediënten toe. Op het laatst spatel je de dadels en walnoten erdoor. Decoreer eventueel met een in de lengte doorgesneden banaan die je een erop legt en een beetje aandrukt. Bak ongeveer 55 minuten in een oven op 175 graden Celsius, tot een satéprikker er droog uit komt.

Probeer ook eens het bananenbrood met pure chocolade en blauwe bessen.

TIP om te zorgen dat je cake niet half in de vorm blijft hangen
Ook al heb je je cakeblik nog zo goed ingevet en bestoven, soms scheurt hij toch nog doormidden als je hem uit de vorm probeert te halen. Zo gaat het gegarandeerd goed: vet je cakeblik in en knip bakpapier op de lengte van het cakeblik. Dat blijft nu goed plakken aan de bodem en zijkanten. Als de cake 5 tot 10 minuten afgekoeld is, snij je de uiteinden los met een mes en til je de cake uit de vorm met het bakpapier. Je kunt hem verder laten afkoelen op een rooster.

Bananenbrood met pure chocolade en blauwe bessen

Hippe koffietentjes serveren al jaren bananenbrood bij de latte of lungo. Bananenbrood klinkt gezonder dan het meestal is. Want ook al voeg je geen suiker toe, dan nog zit er vaak behoorlijk wat suiker in bananenbrood, bijvoorbeeld uit de bananen en dadels. Dus bak en eet geen bananenbrood voor de gezondheid, maar omdat het lekker is. En genieten is gezond!

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten van bananenbrood. In plaats van amandelmeel of bloem kun je bijvoorbeeld speltmeel gebruiken en je kunt rozijnen of cranberries toevoegen in plaats van dadels.

Bananenbrood met pure chocolade en blauwe bessen

Ingrediënten:

  • 3 bananen
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 eieren (of 3 scharreleieren)
  • 100 gram amandelmeel
  • 70 gram havermout
  • 100 gram suiker
  • 1,5 eetlepel cacao
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Beetje zout
  • 90 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
  • Een flinke hand bevroren blauwe bessen

Prak de bananen met bijvoorbeeld een vork of een staafmixer. Een stamper voor stamppot werkt ook erg goed. Mix dan de eieren erdoor, daarna de droge ingrediënten en tot slot de gesmolten boter. Hou de chocolade en de bevroren bessen nog even apart en spatel deze er op het laatst door. Stort in een ingevette cakevorm en bak ongeveer 55 minuten in een oven op 175 graden Celsius. Als een satéprikker er droog uit komt, is hij gaar.

Probeer ook het recept voor bananenbrood met walnoten en dadels.

Koffiekruidkoek

Bijna alle thuisbakkers hebben wel een recept voor kruidkoek, maar kruidkoek met koffie is wat minder gangbaar. Marry Bakker (what’s in a name?) heeft dit recept al ruim 40 jaar en ze heeft er erg goede herinneringen aan. Ze werkte rond 1980 als kraamverzorgende bij een gezin in Kerkenveld. Marry: “Op een dag, toen ik daar aan het werk was, kwam oma op de fiets bij haar kleinkind op bezoek. Ze haalde een bos dahlia’s uit de fietstas. Een tijdje later zei ze dat ze ook nog een koffiekruidkoek in de tas had. Dat beeld van haar met die fietstas met dahlia’s ‘uut de tuune’ en de koek erin vind ik zo mooi. Het recept heb ik toen van haar gekregen. Ik bak hem in een echte broodvorm, die is wat groter en zwaarder dan een cakeblik.”

Koffiekruidkoek

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • Halve liter oude koffie
  • 400 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • Beetje zout
  • 1 pakje bakpoeder

Mix alles goed door elkaar en doe het in een groot bakblik. Bak de koek ruim een uur in de oven op 180 graden Celsius.

Tip: ik zou zelf goede sterke koffie gebruiken en meer koekkruiden (ongeveer een eetlepel) om de koek een wat meer uitgesproken smaak te geven.

Pasen recept: Paasbrownies

Maak brownies en versier dit met chocladeganache en geel glazuur en eventueel extra paasdecoratie.

Maak heel eenvoudig chocoladeganache door 100 gram pure chocolade langzaam te smelten in 100 ml slagroom. Dit kan gewoon in de magnetron, af en toe even roeren. Dit spreid je uit over de brownie en laat je afkoelen in de koelkast, tot de chocola wat steviger is geworden.

Voor het gele glazuur heb je een beetje vloeibare gele kleurstof voor voeding nodig, een paar lepels poedersuiker en citroen- of limoensap. Doe eerst een paar druppels gele vloeistof bij de poedersuiker en vul dit aan met het sap. Roer dit steeds door met bijvoorbeeld een gebaksvorkje. Het moet net vloeibaar zijn. Dit giet je uit over de brownie.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander Paasrecept of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Pasen recept: Paascake

Maak notencake en maak 2 kleuren glazuur.

Voor het gele glazuur heb je een beetje gele kleurstof voor voeding nodig (te koop bij bv. AH of de Xenos), een paar lepels poedersuiker en citroen- of limoensap. Doe eerst een paar druppels gele vloeistof bij de poedersuiker en vul dit aan met het sap. Roer dit steeds door met bijvoorbeeld een gebaksvorkje. Het moet net vloeibaar zijn.

Voor het witte glazuur heb je weer flink wat poedersuiker nodig, hier doe je een paar drupjes amandelessence bij en dit vul je aan met drupjes water tot je dezelfde dikte hebt als bij het gele glazuur.

Je kunt het glazuur uit bv. een maatbeker met tuit uitgieten over je cake. Decoreer eventueel met noten of paasversiering.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander Paasrecept of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Pasen recept: arretjescake

Maak arretjescake en leg M&M’s paaseitjes in de chocoladeganache. Daarna meteen in de koelkast, anders gaan de eitjes breken of de worden ze vochtig.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander Paasrecept of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Oma’s gepimpte arretjescake

Arretjescake met sinaasappel en cranberries

Arretjescake maakte mijn oma nooit. Heel veel andere oma’s maakten juist wel vaak arretjescake; ik heb dan ook verschillende recepten gekregen. De basis is hetzelfde: veel suiker, gesmolten chocolade en boter, ei en gebroken koekjes. Ik vind het nogal massief, dus heb wat recepten gecombineerd en een iets ‘frissere’ variant gemaakt. En dan een lekkere laag chocoladeganache erover, yummie!

Ingrediënten arretjescake

  • 150 gram pure chocolade
  • 150 gram boter
  • 130 gram poedersuiker
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • 75 gram cranberries
  • 1 ei
  • 200 gram koekjes (mariabiscuit)
Chocoladeganache
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 ml verse slagroom

Bereiding arretjescake

Doe de boter met chocolade in blokjes bij elkaar en smelt in de magnetron. Roer de suiker en rasp erdoor en vervolgens het ei. Breek de biscuitjes en roer die met een spatel, samen met de cranberries, door de chocolademix. Bekleed een bakblik met bakpapier en druk het chocolade-koekjesmengsel hierin uit. Als het in de koelkast hard is geworden en is afgekoeld (neem hier een paar uurtjes of een nacht voor), kun je hem omdraaien.

Chocolade ganache

Breng de slagroom in een pannetje tegen de kook aan en smelt hierin de pure choclade (in blokjes, blijven roeren). Je krijgt nu mooie dikke chocoladesaus. Deze kun je over je cake uitspreiden voor een lekkere chocoladelaag. Deze kun je weer in de koelkast zetten om een beetje steviger te worden.

Tip: je kunt de arretjescake goed doorsnijden met een mes dat je even in heet water hebt gehouden.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor arretjescake of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!