Roelanda’s scones met zelfgemaakte lemoncurd

Niet echt wat mijn oma bakte, maar wel ontzettend lekker en niet moeilijk om te maken: scones. Ik maakte altijd het meest eenvoudige recept dat ik kon vinden, waarbij je snel wat ingrediënten mengt en die met lepels in hoopjes op de bakplaat legt. Roelanda vertelde mij een keer over het recept dat zij altijd maakt en waar ze erg enthousiast over is. Het komt uit het boek ‘Deeg’ en je maakt er lekkere én mooie scones mee. Besmeerd met (zelfgemaakte) lemoncurd en clotted cream eet je ze op z’n lekkerst Brits. Tip van Roelanda: “Bak meteen een flinke portie, je kunt makkelijk een deel in de vriezer bewaren.”

Recept scones

Voor zeker 20 scones zijn dit de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 150 gram gezouten boter
  • 600 gram bloem
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram bakpoeder
  • 280 gram rozijnen (eventueel)
  • 190 ml slagroom
  • 190 ml melk
  • een ei, losgeroerd met beetje zout

Verwarm de oven voor tot 220 graden. Wrijf in een kom de boter met je vingertoppen door de bloem.

Voeg de suiker en het bakpoeder toe. Werk daarna de rozijnen gelijkmatig door het deeg. Voeg de slagroom en melk toe en vermeng dit allemaal goed door het deeg.

Breng het deeg over op een licht met  bloem bestoven werkvlak. Plet het deeg tot een plak en vouw die doormidden, plet het deeg weer en vouw het in de ander richting doormidden. Herhaal dit nog enkele keren totdat je een vierkante deegplak hebt. Bestuif de boven- en onderkant met een beetje bloem en laat deze ongeveer 15 minuten rusten op een koele plek.

Bestuif het werkvlak weer een beetje met bloem en rol de deegplak uit tot hij een dikte heeft van 2,5 / 3 cm. Steek uit deze plak met bijvoorbeeld een glas rondjes uit het deeg. Leg deze scones met voldoende tussenruimte op een bakplaat. Maak van het overige deeg weer een plak en steek hier weer rondjes uit tot al het deeg is opgebruikt.

Bestrijk de scones met losgeroerd ei, wacht 2 minuten en bestrijk ze opnieuw met losgeroerd ei.

Schakel de oventemperatuur terug naar 200 graden en bak de scones in ongeveer 20 min tot ze mooi uitgerezen en aan de onderkant goudbruin zijn.

Lemoncurd maken

Koop je lemoncurd in de winkel of maak het eenvoudig zelf met dit recept voor lemoncurd.

Makkelijke clotted cream

Echte clotted cream maken is een langdurig proces. Maar je kunt ook voor dit makkelijke alternatief kiezen: klop 100 ml slagroom niet al te stijf en spatel er evenveel mascarpone of crème fraîche doorheen.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: