Gevulde speculaaskoeken

voor een heerlijk avondje

Vol verwachting klopt ons hart… en tijdens dat wachten is het leuk om met de kinderen gevulde speculaaskoeken te maken voor het heerlijk avondje.

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 150 gram zachte roomboter
  • 15 gram speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • scheutje melk

Dit heb je nodig voor de vulling en garnering:

  • een pakje (300 gram) amandelspijs
  • een losgeklopt ei
  • een paar blanke amandelen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de ingrediënten voor het deeg met een mixer met deeghaken. Voeg steeds een beetje melk toe en mix dit goed, totdat je er een bol samenhangend deeg van kunt maken.

Rol iets minder dan de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer een halve centimeter dikte. Steek er met een ring of een glas ringen uit en leg die op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de randen met een beetje losgeklopt ei.

Maak bolletjes van de amandelspijs en druk ze een beetje plat, tot ze iets kleiner zijn dan de rondjes deeg. Leg ze daarop. Is de amandelspijs te hard? Meng er dan eerst een beetje van het losgeklopte ei doorheen om het soepeler te maken.

Rol het resterende deeg uit. Gebruik een iets grotere ring of groter glas om hier ringen uit te steken en leg deze als derde laag op het spijs. Druk de randjes aan met een vork. Tot slot bestrijk je de koeken met ei, leg je er een amandel op en bestrijk je ze nogmaals.

Zet 15-20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Tip: je kunt ook een muffinvorm gebruiken voor het maken van gevulde speculaaskoeken.

Heb je ook zo’n lekker bakrecept?

Stuur maar op, dan gaan we hem testen!


Bekijk ook:

Aardbeienslof – rabarberslof

Met het fruit en de groe(n)ten van het seizoen Aardbeienslof met lemon curd en rabarberslof met amandelspijs Toen ik 15 jaar geleden in Haarlem kwam wonen, leerde ik al snel dat ze daar geen sloffe koekjes hebben. Toen ik uitlegde dat het om oude koekjes gaat die zacht zijn geworden, zeiden ze ‘ah, je bedoelt…

Gevulde speculaas

… met zelfgemaakte amandelspijs Een buurvrouw van me heeft heel wat recepten en bakboekjes verzameld en een paar van haar oude bakboekjes mocht ik lenen. Dus een mooie reden om wat nieuws te proberen. Met de Sinterklaasperiode op komst is het de uitgelezen tijd om zelf de allerlekkerste gevulde speculaas te maken. Je kunt natuurlijk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: