Boterkoek en Marleens boterkoek met gember

Een paar maanden geleden had ik een lekkere boterkoek gemaakt. Ik maak altijd graag boterkoek, als ik zin heb in een lekker zoet en vet baksel en er niet teveel tijd in wil steken. Marleen Hofstra gaf me als tip er eens stemgember in te doen, “dat is echt errug lekker”. Daar kon ik me helemaal niets bij voorstellen, want koek met gember associeer ik met de niet zo lekkere koekjes van oma van vroeger. Maar als je het niet probeert, weet je het niet. En wat blijkt? Het is inderdaad ontzettend lekker. Geeft de boterkoek net een beetje extra smaak en pit. Marleen: “Met mijn moeder maakte ik vroeger boterkoek met stemgember. Mijn belangrijkste taak was om er met de vork zo’n mooi mogelijk patroon in te maken. Ik bewaar daar warme herinneringen aan. Ik heb nog een oud Brio-bakboekje met een recept, dat gebruik ik vaak als basis.”

Basisrecept boterkoek

Ingrediënten:

  • 125 gram zachte roomboter
  • 100 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • Beetje losgeklopt ei (om te bestrijken)

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de ingrediënten met een mixer met deeghaken. Laat het deeg eventueel even in de koelkast rusten om wat steviger te worden. Verspreid dit in een ingevette vorm. Je krijgt de bovenkant mooi glad door het met de bolle kant van een natte lepel te bestrijken. Bestrijk met een beetje losgeklopt ei en maak er een mooi patroon in met de vork. Bak de koek circa 30 minuten.

Let op: deze hoeveelheid ingrediënten is geschikt voor een kleine springvorm. Heb je een grotere vorm, verdubbel dan de hoeveelheden.


Boterkoek met stemgember

De favoriet van Marleen: meng zeker 100 gram fijngesneden stemgember door het deeg.

Boterkoek met amandelspijs en appel

Rol 150 gram amandelspijs uit tot een ronde lap en leg dit op het deeg. Leg daarop dunne schijfjes appel in een cirkel. Besprenkel met wat citroen- of limoensap. Bestrijken met ei is in dit geval niet nodig.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: