Bakken met pompoen

Pompoen-appelcake en pumpkin pie

Toen ik na 3 weken terugkwam van vakantie, bleken mijn pompoenplanten enthousiast te hebben gewoekerd. Eén dikke pompoen lag bij mijn buren in de tuin, de andere lagen op het dak van ons schuurtje en hingen aan de pergola. Meestal maak ik er uiteindelijk pompoensoep van in allerlei variaties, maar je kunt er ook prima zoete bakgerechten mee maken. De pompoen-/appelcake is eenvoudig te maken met geraspte pompoen als ingrediënt. De kruidige pumpkin pie is een Amerikaans recept met pompoenpuree als basis. In beide recepten gaat pumpkin spice, een lekkere kruidenmix die doet denken aan speculaaskruiden. Je kunt die kant-en-klaar kopen of zelf maken.

Pompoen-/appelcake recept

Ingrediënten:

 • 300 gram amandelmeel
 • 200 gram suiker
 • 100 gram zachte roomboter
 • 125 gram volle kwark
 • 2 eieren
 • 2 theelepels sinaasappelrasp
 • sap van 1 sinaasappel
 • 300 gram geraspte pompoen
 • 2 appels, geschild en in kleine stukjes
 • 4 theelepels pumpkin spice
 • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng met een mixer met gardes suiker, eieren, boter, kwark, kruiden en zout. Voeg vervolgens de amandelmeel, sinaasappel en sinaasappelrasp toe. Roer er tot slot met een spatel de pompoen en appels door. Doe dit in een ingevette rechthoekige vorm (ca. 20 x 30 cm) of ronde springvorm en bak de cake gedurende 45 minuten in de oven.


Pumpkin pie recept

Ingrediënten bodem:

 • 80 gram suiker
 • 160 gram zachte roomboter
 • 225 gram bloem
 • 1 ei
 • Snufje zout

Ingrediënten vulling:

 • 800 gram pompoenstukjes
 • 100 gram suiker
 • Blikje gecondensserde melk (397 ml)
 • 3 eieren
 • 4 theelepels pumpkin spice
 • Mespunt zout

Het is handig om vooraf (of tijdens het koelen van de bodem) de pompoenpuree te maken: leg de stukjes pompoen op een bakplaat met bakpapier en doe dit 20 minuten in een oven van 200 graden. Haal dit eruit en pureer met de keukenmachine of staafmixer.

Meng alle ingrediënten voor de bodem met een mixer met deeghaken en maak er een bol van. Deze rol je in folie en leg je ongeveer een halfuur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit met een deegroller, op een met bloem bestoven werkvlak. De deeglap maak je iets groter dan de springvorm (of quichevorm) die je gaat gebruiken. Leg de lap in de vorm en druk de zijkanten aan. Waarschijnlijk gaat dat niet in één keer goed, maar met wat knip- en plakwerk kun je ervoor zorgen dat het deeg ongeveer gelijk verdeeld wordt. De bodem bak je eerst ‘blind’. Je legt een vel bakpapier over de bodem en dit vul je met blindbakvulling. Blindbakvulling is puur bedoeld om de bodem tijdelijk aan te drukken, zodat deze goed in vorm blijft tijdens het bakken. Ik gebruik al jaren dezelfde gedroogde kikkererwten, maar je kunt ook andere peulvruchten of rijst gebruiken. Die kun je daarna natuurlijk niet meer gebruiken om te eten.

Bak de bodem 20 minuten met blindbakvulling. Daarna verwijder je de vulling en het bakpapier en bak je de bodem nog 10 minuten. Hierna verlaag je de temperatuur van de oven naar 170 graden.

De vulling van de taart maak je door alle ingrediënten voor de vulling te mixen met een mixer met deeghaken. Als laatst voeg je de pompoenpuree toe. Dit geheel giet je over de bodem. Zet de taart nog ongeveer 45 minuten in de oven.

Als de taart is afgekoeld is het mooi om hem te bestuiven met poedersuiker. En met een beetje slagroom smaakt hij het lekkerst.

Pumpkin spice

Pumpkin spice koop je kant-en-klaar of maak je door de volgende ingrediënten fijn te maken in de vijzel en te mengen. De genoemde hoeveelheden betreffen de hoeveelheid gemalen poeder.

 • 7 el kaneel
 • 3 el gemberpoeder
 • 1 el nootmuskaat
 • 5 tl kruidnagel
 • 5 tl piment

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept?
Laat het dan weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: