Aardbeienslof – rabarberslof

Met het fruit en de groe(n)ten van het seizoen

Aardbeienslof met lemon curd en rabarberslof met amandelspijs

Toen ik 15 jaar geleden in Haarlem kwam wonen, leerde ik al snel dat ze daar geen sloffe koekjes hebben. Toen ik uitlegde dat het om oude koekjes gaat die zacht zijn geworden, zeiden ze ‘ah, je bedoelt oudbakken!’.

Dit keer geen recepten voor oudbakken pantoffels, maar voor lekkere versgebakken sloffen. Meestal een langwerpig baksel met daarop een vulling. Twee varianten met vullingen die passen bij het seizoen. De aardbeienslof met een vulling van lemon curd en de rabarberslof met een vulling van amandelspijs hebben allebei een mooi contrast tussen zoet en friszuur.

Sloffenbodem recept

Je kunt dubbele of driedubbele hoeveelheden doen voor het maken van extra bodems. Dit zijn de ingrediënten voor 1 bodem:

 • 125 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 90 gram zachte roomboter
 • 90 gram suiker (ongeveer de helft bruin, de helft wit)
 • 1 eierdooier
 • Rasp van een halve citroen
 • Beetje zout

Mix alles door elkaar. Daarna een bol maken en inwikkelen in huishoudfolie. Dit laat je ongeveer een halfuur rusten in de koelkast.

Bereiding banketbakkersroom

Intussen kun je de banketbakkersroom voorbereiden, laten afkoelen en vervolgens bewaren in de koelkast.

Dit heb je nodig:

 • 400 ml melk
 • 1 vanillestokje
 • 100 ml slagroom
 • 100 gr suiker
 • 2 eidooiers
 • 45 gr maïzena

Verwarm de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Dit alles voeg je toe aan de melk. De overige ingrediënten meng je in een kom. Als de melk kookt, verwijder je de vanillestokjes en voeg je de koude ingrediënten toe. Blijf dit continu roeren gedurende ongeveer 2 minuten, tot de room mooi dik geworden is. Schenk dit in een kom en dek dit af met huishoudfolie. Laat de folie op de room liggen, zodat zich geen vel kan vormen.

Bereiding van aardbeienslof met vulling van lemon curd

Behalve deeg en banketbakkersroom heb je een potje lemon curd en opgeklopte gezoete slagroom (eventueel verstevigd met klopfix) nodig.

Rol het deeg van de bodem uit met een deegroller tot ruim een halve centimeter dikte. Steek hier met een ingevette sloffenring (de rand van een niet al te grote springvorm kan ook) de bodem in uit. Leg bakpapier op een bakplaat. Hierop leg je het deeg met de rand. Bedek het deeg gelijkmatig met de lemon curd en laat ongeveer een centimeter langs de rand vrij. Bak dit ongeveer 25 minuten op 180 graden in de oven.

Als de bodem is afgekoeld, kun je deze bedekken met een laag banketbakkersroom en hierop de gehalveerde aardbeien leggen. Dit decoreer je weer met slagroom. Het is het mooist als je de room opspuit.

Bereiding van rabarberslof met vulling van amandelspijs

Behalve deeg en banketbakkersroom heb je voor dit recept 300 gram amandelspijs en opgeklopte gezoete slagroom (eventueel verstevigd met klopfix) nodig.

Kook zo’n 300 gram fijngesneden rabarber met een theelepel kaneel, een klein beetje water en genoeg suiker. Laat een beetje rabarbersap afkoelen in een kopje en vermeng dit met een eetlepel maïzena of bloem. Voeg dit toe aan de gare rabarber en verhit nog even, al roerend, tot het wat dikker is geworden. Laat de rabarber afkoelen.

Bereid het deeg op dezelfde manier als bij de aardbeienslof. In plaats van lemon curd gebruik je amandelspijs als vulling. Na het bakken laat je de bodem afkoelen. Verspreid de rabarber erover en decoreer met de banketbakkersroom en de slagroom. Extra mooi en lekker met een paar frambozen en geschaafde amandelen.

Recepten gezocht
Heb jij ook een lekker bakrecept? Laat het dan weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: