Koffiekruidkoek

Bijna alle thuisbakkers hebben wel een recept voor kruidkoek, maar kruidkoek met koffie is wat minder gangbaar. Marry Bakker (what’s in a name?) heeft dit recept al ruim 40 jaar en ze heeft er erg goede herinneringen aan. Ze werkte rond 1980 als kraamverzorgende bij een gezin in Kerkenveld. Marry: “Op een dag, toen ik daar aan het werk was, kwam oma op de fiets bij haar kleinkind op bezoek. Ze haalde een bos dahlia’s uit de fietstas. Een tijdje later zei ze dat ze ook nog een koffiekruidkoek in de tas had. Dat beeld van haar met die fietstas met dahlia’s ‘uut de tuune’ en de koek erin vind ik zo mooi. Het recept heb ik toen van haar gekregen. Ik bak hem in een echte broodvorm, die is wat groter en zwaarder dan een cakeblik.”

Koffiekruidkoek

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • Halve liter oude koffie
  • 400 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel koekkruiden
  • Beetje zout
  • 1 pakje bakpoeder

Mix alles goed door elkaar en doe het in een groot bakblik. Bak de koek ruim een uur in de oven op 180 graden Celsius.

Tip: ik zou zelf goede sterke koffie gebruiken en meer koekkruiden (ongeveer een eetlepel) om de koek een wat meer uitgesproken smaak te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: