Citroen meringue taart

a.k.a. lemon meringue pie

Citroenmeringuetaart bereiding

De prachtige en heerlijke citroenmeringuetaart die je bij de luxe patisserie in de etalage ziet staan, die kun je ook zelf maken! Dit recept is voor een kleine springvorm van ongeveer 20 centimeter doorsnede met een lekkere dikke laag vulling van zelfgemaakte lemon curd. De schuimlaag bovenop is van Italiaanse meringue. Dit is niet de knapperige (Franse) meringue, maar een zachte eiwit-schuimlaag.

Bodem citroenmeringuetaart

 • 200 gram bloem
 • 150 gram roomboter
 • 60 gram suiker
 • ½ losgeklopt ei
 • Beetje zout

Voor de bodem maak je een deeg van deze ingrediënten met een mixer met deeghaken. Bedek de bodem van je springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verdeel het deeg over de bodem en maak een opstaande rand. Prik een aantal keer met een vork in de bodem en zet de vorm met het deeg in de vriezer. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vulling van lemon curd

 • 4 grote of 5 kleine citroenen
 • 350 ml water
 • 175 gram suiker
 • 100 gram boter
 • 75 gram maïzena
 • 4 eierdooiers

Rasp 2 theelepels rasp van schoongemaakte citroenen en doe dit met de uitgeperste citroenen in een pan. Voeg hier het water, de maïzena en het suiker aan toe en roer dit goed, zodat de klontjes eruit gaan. Verwarm dit en laat zachtjes koken. Blijf roeren tot je een soort behanglijm hebt. Als het stevig is haal je de pan van het vuur. Voeg de boter in klontjes toe en daarna de eierdooiers één voor één, terwijl je blijft roeren. Je krijgt nu de bekende gele kleur van lemon curd.

Zorg dat je oven is voorverwarmd op 180 graden. Je haalt de bodem uit de vriezer, verdeelt de lemon curd erover en bakt dit in ongeveer 40 minuten gaar in de oven. Deze taart laat je afkoelen, eerst tot kamertemperatuur en daarna in de koelkast, voordat je de meringue schuimlaag erop maakt.

De bodem bevries je totdat de lemon curd erop gaat
De lemon curd lijkt op behanglijm voordat de eigelen erdoor gaan
De lemon curd gaat op de bevroren bodem en meteen de oven in

Italiaanse meringue schuimlaag

 • 4 eiwitten
 • 300 gram suiker
 • 80 ml water
 • Beetje zout

Ik heb hier zo ongeveer de bereiding van Rutgerbakt gevolgd. Een thermometer is handig; wij hebben er één liggen van de Weber-barbecue en die werkt ook prima in een pan met suikersiroop. Het gaat zo: Houd 50 gram suiker apart. Je doet het water en de rest van de suiker in een pan en zet dit op het vuur. Als de siroop 113 graden Celsius is, begin je met het mixen van de eiwitten met een beetje zout. Ik ben wat eerder begonnen, omdat ik alles met de hand en dus zonder keukenmachine moest managen; multitasken! Voeg geleidelijk de resterende suiker aan de eiwitten toe. Intussen hou je de suikersiroop in de gaten: bij 118 graden haal je de suikersiroop van het vuur. Dit giet je in een dun straaltje bij de eiwitten, terwijl je blijft mixen. Het eiwit gaart door het vermengen met de hete suikersiroop. Je mixt daarna verder op een hoge stand, totdat de meringue lauw geworden is.

Deze meringue is nu klaar (en gaar); hij blijft dus zacht en schuimig. Dit kun je over de taart verdelen of opspuiten. Met een keukenbrander of door de taart kort onder de grill te zetten kun je nog mooie lichtbruine randjes aan de meringue maken.

De suikersiroop verwarm je tot 118 graden Celsius
Het eiwitschuim wordt gaar door de hete suikersiroop die erbij gaat
De Italiaanse meringue kun je goed opspuiten
Lemon meringue pie: heerlijk!
Eiwitschuim over?
Maak schuimpjes!

Doordat er water in deze Italiaanse meringue verwerkt is, moet het behoorlijk lang in de oven om voldoende te drogen en lekker knapperige schuimpjes te maken. Spuit schuimpjes en zet ze ongeveer 2,5 uur op 100 graden in de oven. Laat ze daarin afkoelen met de deur dicht.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor een citroentaart? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: