met eetbare bloemen
Sinaasappel kwarktaart
Eetbare bloemen zijn de mooiste decoratie. En er is heel veel keuze. Wel goed om je eerst even te verdiepen in welke bloemen je wel en welke je niet kunt eten.
De oostindische kers in mijn tuin bloeit vaak tot diep in de herfst. De teunisbloem die ik tijdens een wandeling tegenkwam, kleurt er mooi bij.
Kwarktaart met eetbare bloemen: ingrediënten
Bodem
- 250 gram bastognekoeken
- 75 gram roomboter
Kwarkvulling
- 500 gram kwark
- 500 ml slagroom
- 175 gram suiker
- rasp van 1 sinaasappel
- sap van 1 citroen en 2 sinaasappels
- 8 blaadjes gelatine
Bovenlaag
- sap van 2-3 sinaasappels
- 4 blaadjes gelatine



Bereiding kwarktaart
Leg een bodem in je springvorm, maar vet hem verder niet in. Vermaal de koekjes, meng met gesmolten boter en druk aan in de bodem van je springvorm.
Maak de bloemblaadjes goed schoon en laat ze opdrogen. Met tandenstokertjes zorg je dat ze langs de rand staan.
Klop voor de vulling de slagroom stijf. Laat de gelatine zacht worden in een bakje water. Maak dan een beetje sinaasappelsap warm, knijp de blaadjes uit en los ze op in het sap. Mix dit in een aparte kom met de overgebleven ingrediënten en spatel hier op het laatst de slagroom door. Schenk dit op de bodem en laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast.
Voor de bovenlaag laat je 4 blaadjes gelatine weken in water. Deze knijp je uit en los je weer op in een scheutje sinaasappelsap. Daarna roer je de rest van de sinaasappelsap erdoor. Dit schenk je bovenop de taart. Laat de taart opnieuw een paar uur opstijven.
Maak de springvorm heel voorzichtig open, om de bloemen heel te houden en te zorgen dat de kwarklaag niet scheurt. Help eventueel een beetje met een mesje langs de rand. Dan heb je een prachtig kunstwerkje dat ook nog eens heerlijk smaakt.


Tips en ervaringen welkom!
Heb jij een ander recept voor een kwarktaart of een recept met eetbare bloemen? Ik hoor het graag!