Kersttulband

… met cranberries, chocolade en walnoten

December! De tijd waarin de winkels weer vol liggen met de lekkerste kerstgerechten. En tegelijkertijd ook de tijd waarin veel mensen de ingewikkeldste bak- en kookkunsten uit de kast trekken. Ik hou zelf van de gulden middenweg. De combinatie ‘niet te moeilijk, wel veel effect’. Daar past de tulband prima bij; die ziet er alleen al vanwege de vorm feestelijk uit. Je kunt zelf kiezen wat voor vulling je erin doet. Ik heb gekozen voor de winterse smaken van geraspte sinaasappelschil, pure chocolade, walnoten en cranberries. In meer klassieke recepten wordt de tulband gevuld met ingrediënten als rozijnen, sukade of bigareaux (van die gekleurde gekonfijte kersen). Voor de klassieke Moskovische tulbandrecepten splits je de eieren en klop je het eiwit apart stijf. Dat zorgt voor een meer luchtig effect. Het deeg in mijn recept lijkt meer op cakebeslag. Dat is makkelijker te maken en ook erg lekker!

Ingrediënten kersttulband

  • 250 gram zachte roomboter
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren
  • 100 gram bevroren pure chocolade
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • 725 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram maïzena
  • mespunt zout
Vulling van cranberries, chocolade en walnoten

Bereiding tulband

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je tulbandvorm in en bestuif met bloem. Mix de roomboter met de suiker en voeg één voor één de eieren toe. Klop dit nog een aantal minuten door.

Hak de chocolade grof met de keukenmachine (je kunt ook kant-en-klare stukjes kookchocolade gebruiken). Doe dit vervolgens ook met de walnoten. Meng in een aparte kom bakmeel, maïzena, zout, sinaasappelrasp, walnoten, chocolade en cranberries. Roer dit geheel met een spatel door het eiermengsel. Stort dit in de tulbandvorm en strijk het stevige deeg een beetje uit in de vorm.

Bak de cake in circa 45 minuten gaar. Laat de vorm vervolgens 10 tot 15 minuten afkoelen en keer hem om op een groot bord. Als hij volledig is afgekoeld kun je hem bestuiven met poedersuiker en versieren hoe je maar wilt. Waarschijnlijk heb je nu veel meer cake dan je met je beperkte gezelschap op kunt. Laat Kerst nu ook de tijd van de naastenliefde zijn. Delen maar!

Bestuif de tulband met poedersuiker
Je kunt hem nog verder decoreren
Enjoy!

Maak bladeren van chocolade

Het is goed te doen en erg leuk om je eigen hulstblaadjes van chocolade te maken. Knip een paar takjes met mooie gekartelde blaadjes af en maak die goed schoon onder de kraan. Maak ze helemaal droog en bestrijk de onderkanten van de blaadjes met olie. Hierdoor laat de chocolade straks goed los. Ik gebruik zelf bakspray voor het invetten, dat is nog makkelijker.

Smelt pure chocolade au bain-marie, dus in een metalen bak die in een pan met warm water ‘hangt’. Bestrijk de onderkanten van de blaadjes met een bakkwast met gesmolten chocolade en leg ze voorzichtig op een plaat met bakpapier. Laat dit even hard worden in de koelkast en strijk er dan nog een laagje op. Dit laat je weer goed afkoelen in de koelkast. Nu kun je de blaadjes voorzichtig van de chocolade afhalen, het is handig om ze eerst even los te knippen en bij het steeltje te beginnen. Er zullen een paar mislukken; die chocolade kun je gebruiken om te testen of het wel echt lekker is 😉

Heb je ook zo’n lekker bakrecept?

Stuur maar op, dan gaan we hem testen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: