Gevulde speculaas

… met zelfgemaakte amandelspijs

Een buurvrouw van me heeft heel wat recepten en bakboekjes verzameld en een paar van haar oude bakboekjes mocht ik lenen. Dus een mooie reden om wat nieuws te proberen. Met de Sinterklaasperiode op komst is het de uitgelezen tijd om zelf de allerlekkerste gevulde speculaas te maken. Je kunt natuurlijk kant-en-klare amandelspijs gebruiken, maar het is nog leuker (en misschien ook wel lekkerder) om zelf ook de amandelspijs te maken. Voor de beste smaak moet de spijs minimaal 14 dagen liggen voordat je het gaat verwerken.

Bekijk het filmpje op Instagram of lees hieronder het recept.

Gepelde amandelen, gekocht bij Bosscher’s Delicatessen op de Hoogeveense markt.
De amandelen worden geraspt met een kaasrasp.
De amandelspijs moet minstens 14 dagen rusten op een koele, donkere plek.

Amandelspijs maken

Ingrediënten:

 • 175 gram blanke amandelen
 • 175 gram suiker
 • rasp van 1 citroen
 • een half losgeklopt ei

Met een kaasrasp maal je de amandelen fijn. Daar roer je de suiker, de citroenrasp en het halve ei door. Daarna gaat alles nog een keer door de kaasrasp. Dit kneed je door elkaar tot spijs. Voeg eventueel wat water of ei toe om het beter te kunnen kneden. Wikkel de spijs in vershoudfolie en bewaar in de koelkast tot je het gaat gebruiken. In veel moderne recepten wordt trouwens een keukenmachine of kant-en-klare amandelmeel gebruikt om amandelspijs te maken. Misschien is dat net zo lekker, of misschien levert dat een andere textuur op… Ik heb het nog niet onderzocht. Ik maak mezelf graag wijs dat noeste arbeid een beter resultaat oplevert.

Gevulde speculaas recept

Deeg:

 • 300 gram bloem
 • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 150 gram zachte roomboter
 • 15 gram speculaaskruiden
 • mespunt zout
 • 2 theelepels bakpoeder
 • beetje melk

Vulling:

 • 350 gram amandelspijs

Garnering:

 • ½ losgeklopt ei
 • zo’n 20 gave blanke amandelen
Als het bovenste laagje er maar netjes uitziet 😉
Nadat je de amandelen erop heb gelegd (beetje aandrukken), deze weer met ei bestrijken.
Als hij mooi goudbruin is, is hij klaar en ruikt het hele huis naar speculaaskruiden.

Bereiding gevulde speculaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een vorm, bijvoorbeeld een springvorm van ongeveer  24 centimeter doorsnede. Ik heb een rechthoekige vorm gebruikt van 26,5 x 17,5 cm. Mix alle ingrediënten voor het deeg en verdeel dit in twee ongelijke bollen. De kleinste rol je uit op een met bloem bestoven werkblad; hiermee bedek je de bodem van de vorm. Geen probleem als het niet zo netjes uitkomt. Beetje ‘knippen en plakken’ en niemand die er iets van ziet. Want nu rol je de amandelspijs uit en die leg je op de onderste laag deeg. Je houdt ongeveer een halve centimeter vrij langs de rand. Is de amandelspijs te hard om uit te rollen, dan kun je die eerst iets verdunnen door er een beetje losgeklopt ei doorheen te kneden. Heb je ruzie met de spijs omdat het bijvoorbeeld blijft plakken aan de deegroller? Ook hier gewoon weer een beetje smokkelen; als het maar zo gelijk mogelijk verdeeld wordt over de onderlaag. Op de laatste laag moet je wel een beetje je best doen, want die kan iedereen zien. Deze rol je iets groter dan de vorm en probeer je in zijn geheel bovenop de laag spijs te leggen. De randen druk je tegen de zijkant langs de spijs.  Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei, verdeel de blanke amandelen er netjes over en bestrijk nogmaals met ei. Kijk nog eens met trots naar je prestatie en zet hem gedurende ongeveer 35 minuten in de oven, tot koek en amandelen een mooi goudbruin kleurtje hebben. En is hij toch niet zo mooi geworden, dan is hij sowieso heel lekker!

Met die geur in huis laat je je gevulde speculaas echt niet afkoelen voordat je hem test, wedden?

Heb je ook zo’n lekker bakrecept?

Stuur maar op, dan gaan we hem testen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: