Grootmoeders kwarktaart

Kwarktaart zonder pakje

Ik had al een heerlijk appelcake-recept van Rik Oostenveld geprobeerd. Hij kwam nog een aantal recepten tegen, dus tijd om er weer één te proberen! Dit keer de kwarktaart. Geen chemische pakjes en deze variant wordt gebakken. Het lijkt dan ook op een cheesecake. Met lekkere dikke koekbodem

Bekijk het filmpje op Instagram of lees hieronder het recept.

Gebakken kwarktaart: ingrediënten

Deeg:

 • 250 gr. bloem
 • 110 gr. zachte roomboter
 • 110 gr. witte basterdsuiker
 • 2 eierdooiers
 • 2 lepels melk
 • mespunt zout

Vulling:

 • 500 gr. volle kwark
 • 175 gr. suiker
 • 2 eierdooiers
 • 40 gr. maizena
 • 75 gr. rozijnen
 • 1 dl. melk
 • sap van een citroen
 • 2 tl. citroenrasp
 • 4 eiwitten

Bereiding kwarktaart

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg bakpapier op de bodem van je springvorm. De taart past mooi in een vorm van 20 cm, maar groter kan ook. Mix alle ingrediënten voor het zandtaartdeeg en verspreid dit over de bodem en tegen de zijkanten. Ik vind het zelf makkelijk het deeg eerst met een deegroller uit te rollen op een met bloem bestoven ondergrond en het daarna in de vorm te doen. Houd een beetje deeg over om aan het eind een mooie rand aan de bovenkant te kunnen maken.

Voor de vulling klop je de eiwitten stijf in een vetvrije kom. De overige ingrediënten meng je door elkaar met een mixer met kloppers; de rozijnen roer je er het laatst door. Daarna spatel je de eiwitten er voorzichtig doorheen voor een luchtig effect.

Dit schenk je over de bodem. Met het resterende deeg kun je een mooie rand maken. Zet de taart ongeveer een uur in de oven.

Let op: in het originele recept staat sap en rasp van een halve citroen. Ik vind dat de citroensmaak wel wat meer uitgesproken mag zijn.

Laat 5 minuten afkoelen en haal dan een mes langs de rand. Goed laten afkoelen en een paar uren in de koelkast laten opstijven. Je kunt hem serveren met een beetje poedersuiker of vers rood fruit. Genieten maar!

Nog één stukje dan…
Je kunt hem nog wat lekkerder en mooier maken als je wilt.

Heb je ook zo’n lekker bakrecept?

Stuur maar op, dan gaan we hem testen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: