Upside down appelcake

Omgekeerde appelcake

Appelcake, op de kop

Rik Oostenveld reageerde op mijn oproep in de Hoogeveense Courant om oude recepten te delen. Hij had nog een oud recept van zijn moeder (inmiddels 84 jaar), die waarschijnlijk in het verleden een cursus heeft gedaan aan de huishoudschool ‘Pesserhof’ aan de Pesserstraat in Hoogeveen:

De hoeveelheden zijn erg zuinig, waarschijnlijk om het gebruik van de producten te beperken. Om een beetje een mooie verhouding te krijgen, heb ik alles verdubbeld. Ook de baktemperatuur heb ik aangepast (de meeste mensen hebben tegenwoordig een heteluchtoven, die moet minder warm ingesteld worden).

Bekijk het filmpje op Instagram of lees hieronder het recept.

Upside down appelcake: ingrediënten

  • 4-5 appels
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • paar eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • paar eetlepels melk
  • mespunt zout
  • 2 eetlepels geraspte citroenschil

Bereiding omgekeerde appelcake

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schil de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Je kunt er wat suiker en kaneel overheen doen. Die staan als ingrediënten vermeld in het originele recept, maar komen in de beschrijving nergens terug. Maar goed, kaneel en suiker zijn altijd een goed idee 🙂

Leg bakpapier op de bodem van je springvorm (niet nodig als je een glazen bodem hebt zoals ik). Doe hier de gesmolten boter op, verdeel de donkerbruine suiker erover en leg de appelschijfjes er mooi op.

Voor het deeg: mix de boter met de suiker. Voeg zout en citroenschil toe. Voeg daarna een voor een de eieren toe en mix tot het luchtig is. Mix dan op een langzame stand de melk en het zelfrijzend bakmeel erdoor.

Verdeel de cakemix over de bodem en zet hem in de oven. Na 50-60 minuten is hij gaar. Laat 5 minuten afkoelen, doe een mes langs de rand en maak de rand los. Keer om op een plaat of groot bord en haal de bodem er voorzichtig af. Als het goed is heb je nu een heel mooie bovenkant. En als hij er niet zo goed af komt is hij toch nog heel erg lekker!

Oh ja, inzender Rik heeft natuurlijk een stukje geproefd. Zijn commentaar: “Ik vond hem lekker, goeie frisse smaak en de cake ook niet droog”.

Heb je ook zo’n lekker oud recept?

Stuur maar op, dan gaan we hem testen!

Eén opmerking over 'Upside down appelcake'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: