Rabarber crumblecake
Cake met rabarber
Met de eerste rabarber uit mijn moestuin maak ik deze cake. De kinderen houden niet van die zure smaak en de sliertjes, weet ik nog van vorig jaar. Dus ik zorg dat de rabarber onherkenbaar vermomd in de cake gaat. Ze trappen er in en denken nu dat ze rabarber heerlijk vinden. Binnenkort maar eens kijken hoe ze reageren op het traditionele prutje…
Bekijk het filmpje op Instagram of lees hieronder het recept.
Ingrediënten rabarbercake
Voor de rabarbergelei:
- 500 gram rabarber
- beetje suiker
- kaneelstokje om door de appels te doen
Voor het deeg:
- 150 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram suiker
- 3 eieren
- snufje zout
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
Voor de kruimels:
- 60 gram gesmolten roomboter
- 70 gram suiker
- 90 gram bloem
- snufje zout



Bereiding rabarbercake
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Kook de rabarber zachtjes gedurende ongeveer 15 minuten met het kaneelstokje, ongeveer 2 eetlepels suiker en een klein beetje water. Maak het helemaal glad met een staafmixer.
Mix in een andere kom de boter met de suiker. Voeg de eieren toe en mix tot het luchtig is. Mix dan op een langzame stand de zout en het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Vet een springvorm in of leg bakpapier op de bodem en vet alleen de rand in. Verdeel het deeg over de bodem en verspreid de rabarbergelei erover. Meng het licht met een vork voor een marmereffect.
Maak dan het kruimeldeeg, hiervoor kun je dezelfde kom gebruiken waar je eerst het deeg voor de bodem in hebt gemaakt, die hoeft niet helemaal schoon te zijn. Meng de gesmolten boter, suiker, zout en de bloem met een vork of mixer met deeghaken. Dit verspreid je erover.
Check na 50-60 minuten of de cake gaar is; een satéprikker moet er dan droog uitkomen. Laat 5 minuten afkoelen, doe een mes langs de rand en open de vorm. Hij is een beetje warm natuurlijk het lekkerst. Smullen maar!!


Heb jij ook een recept voor een baksel met rabarber? Ik hoor het graag!