Broeder – poffer

Broeder

Broeder in de pan

en broeder in de oven

Petra Vos kwam met een krantenknipsel uit het Nederlands Dagblad (jaren ’60/’70) met als titel: Zomer voorbij? Er zijn zongedroogde rozijnen! Daarin staat onder andere onderstaand recept voor poffer/broeder:

Artikel van Hoogeveense mevrouw Soldaat (onder pseudoniem A.M. Schuil – van Walraven)

Ik dacht dat met poffer de Groningse ‘poffert’ bedoeld werd. En hoewel dat vast en zeker aan elkaar verwant is, is dit toch een ander recept. Een poffer zou van oorsprong vooral voorkomen in West-Friesland. Een Groningse poffert wil ik ook nog graag een keer maken, dus als iemand een recept heeft…

Broeder/poffer: het recept

  • 200 gram bloem
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 10 gram gist
  • 100 gram gewelde rozijnen
  • een beetje zout
  • een beetje zonnebloemolie

Bereiding poffer

Meng de gist met een beetje melk. Doe dit in een kuiltje op het bloem en voeg een beetje zout toe. Meng dit met een mixer met deeghaken en voeg beetje bij beetje steeds meer melk toe. Tot slot de rozijnen er goed door mixen. Dek de kom af met huishoudfolie en zet op een warme plek waar het niet tocht. Na een uur is het voldoende gerezen.

Poffer bakken

Volgens het recept moet je de poffer bakken in een braadpan. Wat olie erin, goed verdelen over de bodem en dan in 1 keer het deeg erin. Op laag vuur bakken, via de deksel omdraaien en dan de andere kant ook bakken. In totaal zou hij na een uur gaar moeten zijn.

In een ander recept wordt de poffer gebakken in de oven. Zo’n 30 minuten op 180 graden Celsius. Ook deze variant probeer ik, in een mooie locomotief-vorm. Ook hier doe ik eerst wat olie in de vorm.

Poffer uit de pan
Poffer uit de oven

De poffer uit de oven is het mooist en het lekkerst: beter gerezen en lekker knapperig. Door de zonnebloemolie en ingrediënten doet het een klein beetje denken aan oliebol. Wel minder vet, en dat kun je dan weer heel goed compenseren met een beetje roomboter 🙂 Volgens het recept lekker met wat stroop erbij, maar dat vonden wij niet nodig.

Warm het lekkerst!

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor broeder of poffer of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Eén opmerking over 'Broeder – poffer'

  1. De poffert en de broeder hadden wij als kinderen samengevoegd en noemden het boffert. Het bakken duurde in mijn beleving uren. Niet in de oven maar op een 3 pits petroleumstel. Zolekker.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: