Citroentaart

Citroentaart

Citroentaart recept

Afgelopen vrijdag at ik de lekkerste citroentaart ever. Zoetzuur, fris, luchtig… In de Dessertbar in Haarlem. Echt, een dessertbar! Hemel op aarde!

Ik herinnerde me dat we nog een stuk of 9 citroenen van de markt in de schuur hadden liggen. Had Arjan meegenomen om onduidelijke redenen. Was vast een onweerstaanbare aanbieding.

Dus ik ben (bijna) meteen citroentaart gaan bakken. Ik had nog geen Oma’s Citroentaart-recept ontvangen, maar gelukkig heeft Rose er één beschreven op stoerevrouwensporten.nl En haar filosofie van actief leven combineren met écht genieten, helemaal mee eens!

Meer = beter

Dat is mijn eigen quote 🙂

Daarom heb ik het originele recept een beetje aangepast…

Citroentaart: ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 50 ml koud water
  • 8 eieren
  • 265 gram basterdsuiker
  • 330 ml slagroom
  • Citroenrasp van 1 citroen
  • Sap van 4 citroenen

Verder nodig:

  • Deegroller
  • Zak droge bonen voor blindbakken
  • Bakvorm van 26 cm

Bereiding citroentaart

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de roomboter in blokjes, met bloem, zout en water in een kom. Mix met een mixer met deeghaken tot je er een deegbal van kunt vormen. Leg dit in vershoudfolie in de koelkast.

Meng de eieren met suiker, slagroom, citroenrasp en -sap in een andere kom tot een homogeen mengsel.

Tip: gebruik gekoelde citroen om te raspen. Gaat een stuk makkelijker!

Vet je taartvorm in en bestuif deze met bloem. Bestuif ook je aanrecht en deegroller met bloem. Rol de deegbal uit tot je een pizza hebt die iets groter is dan je taartvorm. En probeer hem er dan netjes in te krijgen met ongeveer 2 centimeter opstaande rand. Lukt niet! Maar met een beetje bijsnijden en verplaatsen lijkt het best ok.

Dan in de oven ‘blind bakken’. Dat doe je door er bakpapier op te leggen en daarin de bonen te gooien. Na 15 minuten bonen en bakpapier eruit halen en nog 5 minuten bakken of iets langer, tot de bodem een beetje bruin is. Daarna de bodem wat af laten koelen en de oven op 165 graden zetten.

Blind bakken zorgt dat de bodem mooi in vorm blijft. De bonen kun je niet meer eten maar wel opnieuw gebruiken voor blind bakken.

Doe nu de vulling op de bodem en zet de taart nog 60 minuten in de oven.

Na het afkoelen met poedersuiker bestuiven en dan:

Smullen!

Hij is heerlijk! Maar nog net niet zo lekker als die van de Dessertbar. Dus heb je nog een ander citroentaart-recept, laat het me weten!

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een lekker recept of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: