Notencake

Notencake

Notencake met glazuur

Van schoonmoeder Gerda Oskam kreeg ik een in Word uitgetypt recept voor notencake. Dat heeft ze al tientallen jaren, geen idee meer van wie. De tekst begint met een geruststellende mededeling:

Deze notencake werd vaak gemaakt met Pasen. Maar het hele jaar door is hij net zo lekker hoor.

Gelukkig maar, anders kon ik nu alweer stoppen. Daar gaan we!

Notencake: het recept

  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram ontpitte dadels  (of  30 gram dadels en 30 gram gewelde pruimen )
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • Mespunt zout
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 200 gram bloem (gezeefd)
  • 1 eetlepel koekkruiden (gezeefd)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 100 gram poedersuiker (om  glazuur te maken)
  • Paar druppels amandelessence of limoensap

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Hazelnoten, walnoten en dadels grof hakken. Ik gebruik pecannoten in plaats van walnoten en hak alle noten in de keukenmachine. Daarna met een mixer met de boter, suiker en mespunt zout piekig roeren. De 4 eieren er één voor één door kloppen, een volgend ei pas toevoegen als het vorige volledig door de massa is opgenomen.

bloem in de zeef
mooie fijne bloem
nootjes en dadels

200 gram bloem en 1 eetlepel koekkruiden gezeefd en in gedeeltes krachtig door het beslag roeren. Gebruik hiervoor een houten pollepel. De grof gehakte noten en dadels met 1 eetlepel gembersiroop snel door het beslag scheppen. De cakevorm invetten en voor niet meer dan ¾ met beslag vullen.

Een hoop gedoe: de bloem zeven, eieren 1 voor 1 doorkloppen, de pollepel gebruiken voor de bloem… Is dat nou ergens goed voor? Na wat rondneuzen op Google blijkt voor dit alles wel een goede reden. Zonder alle scheikundige uitleg: dit zorgt ervoor dat het beslag niet gaat schiften en dat de cake niet taai wordt.

In het cakeblik in de oven…

75 tot 90 minuten, tot breinaald of sateprikker er droog uitkomt. De cake nu in de vorm iets laten afkoelen en wanneer de kanten loskomen, verder op een rooster afkoelen.

Glazuur maken

Roer 100 gram poedersuiker glanzend met eventueel een paar druppels amandelessence en wat warm water. Ik heb limoensap gebruikt in plaats van amandelessence, superlekker! Het glazuur met een lepel op de afgekoelde cake uitstrijken.

Lekker cappucinootje erbij en genieten maar van die notencake!

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor notencake of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

Eén opmerking over 'Notencake'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: