Karnemelkcake

Karnemelkcake van Leny

Karnemelkcake van Leny

Klinkt gezond en niet erg lekker. Net als worteltjestaart. Is echter niet gezond, net als worteltjestaart. Is wel ontzettend lekker. Net als… nou ja, je snapt het.

Dit recept voor karnemelkcake kreeg ik van Leny Wering. “Mijn moeder maakte dit wel vaak. Ik hield en houd nog steeds niet van karnemelk, maar dit was zo lekker en heel luchtig. Vooral de kaneel met kokos vonden wij superlekker.”

Karnemelkcake: het recept

Voor de cake:

 • 350 gram suiker (Leny en ik vinden 300 gram ook zoet genoeg)
 • 350 gram zelfrijzend bakmeel
 • 250 ml karnemelk
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eieren

Voor de bovenlaag:

 • 50 gram boter
 • 50 gram bruine suiker
 • 50 gram kokos
 • kaneel

De cake moet eerst 30 minuten op 175 graden en daarna nog 10 minuutjes met de extra laag erop terug de oven in.

Mixen…

Oeps, geen vanillesuiker in huis. Dan maar het merg uit een vanillestokje schrapen en doorrr! Alles mixen en in een cakeblik doen.

Vanillestokje of vanillesuiker?

Die gele zakjes vanillesuiker uit de supermarkt, daar komt geen vanillestokje aan te pas. Dat bestaat uit suiker en aroma van vanilline. En veruit de meeste vanilline wordt uit houtstof gehaald. Smaakt hetzelfde. Je kunt ook zelf vanillesuiker maken door suiker met vanillemerg en -stokje een paar weken te laten trekken.

In de oven…

En er toch maar weer uit. Moet het beslag nu in een cakeblik of in een grote platte bakvorm? Ik Google wat en kies dan toch voor een platte vorm. Die ik niet heb. Dan maar het hele spulletje overgieten in een platte ovenschaal.

Meng in tussentijd de gesmolten boter met de kokos, kaneel en bruine suiker. Verspreid dit na 30 minuten over de cake en zet hem nog 10 minuten in de oven.

… en smullen maar!

Het testpanel van man en kinderen is razend enthousiast. Dit is een blijvertje!

Inmiddels weet ik van Leny dat hij oorspronkelijk in een gewoon cakeblik gebakken wordt. Doen wat je zelf het leukst vindt dus.

Een heerlijk luchtige cake met verrukkelijk kokoslaagje, absoluut een aanrader!

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor karnemelkcake of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

4 gedachten over “Karnemelkcake

 1. Hoi Marlies,
  Ik heb jou en Lennyse cake gemaakt en oh,oh,oh!!! Wat is die lekker!!!
  Lekker zacht en die smaak…mmmm…
  Dit wordt mijn regular cake recept. Volgende keer zal ik appeltjes of bessen of mischien een beetje cacao toevoegeb om marmercake te maken. De smaak is gewoon super lekker!

  Wat ik gedaan heb:
  Ik heb 240gr suiker en twee eitjes toegevoed. Maar, daardoor was mijn cakebeslag te dik, dus heb ik ong 3-3.5dl karnemelk toegevoed. Dan, 40min gebakken plus nog 10 extra met het kokoslaagje. Na 30min was alles nog steeds een beetje wobbelig.
  Ook, heb ik nog 1/3 zakje bakpoeder extra toegevoed.

  Het laatje boven, kruimelt het ook bij jou of plakt het aan je cake? Omdat, bij mijn kruimelt het en valt af als ik stukje af wil.snijden.

  In conclusion, een super cake, lekker, zacht en nat. Blijvertje!

  Like

 2. Hallo Tihana, wat leuk dat je meteen aan het bakken ben geslagen en dat je zo enthousiast bent! En leuke ideeën! Ik heb inmiddels een gemarmerde variant gebakken dankzij jouw suggestie. De bovenlaag zit inderdaad een beetje los. Op een platte cake is dat niet zo storend maar op een hoge wel. Beetje meer boter en iets langer meebakken misschien, ga ik nog eens proberen.

  Like

  1. Ja dat klopt. En een beetje extra gesmolten boter zou kunnen helpen om het beter te laten ‘plakken’, dat moet ik zelf nog even testen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: