Kruidkoek

Kruidkoek: twee verschillende recepten

” Aanvullen met water tot je de dikte van gele vla hebt ”

Kruidkoek van oma en kruidkoek van Reina

Vroeger ging ik met oma, en later met mijn moeder, naar de markt om bij de Man met de Haak koekkruiden te kopen. Oma maakte kruidkoek met een heerlijk knapperige korst. Die knapperige korst heb ik later in andere kruidkoek nooit weer geproefd. Eigenlijk is die korst de aanleiding voor deze website 🙂

Ik heb ook nog een ander familierecept voor kruidkoek gekregen van Reina Slomp. Haar vader was (brood)bakker maar had ook een paar goede zoete bakrecepten.

Kruidkoek: twee recepten

Tijd voor een vergelijkend receptenonderzoek dus! Onderstaande ‘uitgebreide’ versie van oma’s kruidkoek kreeg ik van mijn tante Hilly Veldman.

Kruidkoek van oma

 • 1 pak zelfrijzend bakmeel (500 gram)
 • 1 zakje donkerbruine basterdsuiker*
 • 1 eetlepel kruidkoekkruiden

Tijdens het mixen aanvullen met water tot je de dikte hebt van gele vla. Het deeg in een ingevet cakeblik doen en ruim een uur in de heteluchtoven bakken op 175 graden. Even met de breipen erin prikken om te kijken of de koek gaar is. Als er geen deeg meer aan de breipen blijft plakken dan is de koek gaar.

* 1 zakje suiker bevat 600 gram (!), erg veel vergeleken met het andere recept. Ik heb 500 gram gebruikt en dat is wat mij betreft meer dan genoeg.

Recept, opgeschreven door mijn moeder.

Oh ja, nu niet vastlopen als je geen breipen in huis hebt. Een satéprikker of gewoon gokken kan ook.

Kruidkoek van Reina

 • 500 gram zelfrijzend bakmeel
 • Halve liter melk
 • 400 gram bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel koekkruiden

Alles door elkaar mixen. Ongeveer 60 tot 80 minuten op 180 graden bakken.

Bruine basterdsuiker

Mooi spul man, die donkerbruine basterdsuiker. En écht anders van smaak en samenstelling dan witte suiker. Van Gilse: ‘Basterdsuiker wordt verkregen door suikerstroop aan kristalsuiker toe te voegen. Bij Lichte en Donkere Basterdsuiker wordt karamel toegevoegd.’

Koekkruiden

De Man met de Haak staat sinds 3 jaar niet meer zelf op de markt, maar de kraam van Megro kruiden is er nog wel. Wat een feest! Tip van de verkoopster: ‘Bewaar de koekkruiden absoluut niet in plastic; door een reactie met de oliën in de kruiden wordt de mix giftig.’

Mixen, in de oven…

… en smullen maar!

Wat nu de lekkerste is? Daarover verschillen de meningen. Ik heb 9 mensen laten testen. De één vindt dat de een meer smaak heeft, de ander zegt dat over de andere. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar die van oma houdt na 2 dagen nog een knapperige korst 🙂 Zal het verschil in gebruik van water of melk zijn. Sowieso geldt bij allebei: warm uit de oven het allerlekkerst!

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor kruidkoek of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

7 gedachten over “Kruidkoek

 1. Tja…niet geproefd natuurlijk en vreselijk bevooroordeeld, maar er bestaat geen betere kruidkoek dan die van onze oma!! En die breinaald…zo staat hij ook op mijn recept😄

  Geliked door 1 persoon

 2. Gisteren de kruidkoek van oma gemaakt. Omdat ik gevoelig ben voor tarwe heb ik 2/3 deel van het zelfrijzend bakmeel vervangen door speltmeel en een lepeltje bakpoeder (dan kan ik er wat meer van eten ;-). Hoe hij smaakt? Met z’n tweeen hebben we hem al ruim voor de helft opgegeten en dat zegt genoeg toch? Zelfs het krokante korstje ontbreekt niet, net zoals vroeger.

  Like

  1. Oh wat vervelend zeg!

   Ik zet hem altijd in het midden. Omdat de temperatuur van ovens wel een beetje kan verschillen, is het misschien een idee de volgende keer de tijd in eerste instantie 10 minuten korter in te stellen. Kijk je dan even of hij al gaar is en doe je er steeds 5 minuten bij tot hij goed is. Succes!

   Like

 3. En deze uiteraard ook gebakken, heerlijk! Idd een heerlijke korst en wat een mooie grote cake krijg je van slechts 3 ingrediënten!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: