Kokoskoek

Zoet en plakkerig: kokoskoek!

“1 uur op cakestand”

— Oma

Het meest vooruitstrevende recept van oma: kokoskoek. Of kokoscake. In ieder geval, er zat kokos in. En dat had ik nog nooit gegeten. Heel zoet, een beetje plakkerig en ontzettend lekker!

Het recept door oma zelf geschreven. Jaren ’90?

Recept kokoskoek toen

Mijn moeder heeft nog het door oma zelf geschreven recept:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker bakmeel
– 1 pak cocosmeel
– 2 lepels melk
1 uur op bakerstand

Een beker dit, een beker dat en husselen maar

Oma was niet van de poespas. Een beker dit, een beker dat en husselen maar. 2 lepels melk is dan ineens weer erg specifiek. Ik kies voor volle melk. Dat komt het dichtst bij de melk die we vroeger ’s ochtends, nachtjapon nog aan, in een emmer haalden bij de buurman aan de overkant van de straat.

Op zoek naar de bakerstand

Twee dingen zijn best ingewikkeld. Eén pak kokosmeel. Hoeveel zat er vroeger in een pak? Albert Heijn heeft nu zakjes van 150 gram, daar probeer ik het maar mee. En dilemma 2: een uur op bakerstand. Welke temperatuur en stand is dat? Google leidt me alleen naar een gehucht met dezelfde naam in de buurt van New York. Ik gok op 180 graden Celsius.

Update: na het bakken en dit artikel begreep ik van mijn moeder dat er ‘cakestand’ geschreven staat. Die worden meestal op 160 graden gebakken.

Eigenwijs snufje zout

En ook al bakt oma het lekkerst, ik denk toch dat ik het beter weet. Een snufje zout erbij voor het contrast. Haalt het zoet extra omhoog.

Alles met een mixer met deeghaken mengen. Bakpapier op de bodem van mijn springvorm, stevige plakkende substantie erop uitdrukken (hmmmm mijn vorm is wel erg groot, heb net genoeg deeg) en wachten maar.

Knapperige kokoskoek

Na 50 minuten op 180 graden ziet de koek er al bruiner uit dan ik me hem herinner. Na het afkoelen is ‘ie ook nog een stuk knapperiger dan ik me herinner. De hoeveelheid kokos is wel goed. De volgende keer probeer ik het op 150-160 graden.

De kokoskoek ziet er bijna uit zoals oma hem maakte.
Iets te knapperige maar lekkere kokoskoekjes. Kunnen dus wel handig in een koekblik.

Kokoskoek recept nu

Dus, de vertaling voor het recept van kokoskoek zoals ik hem nu maak:
– 1 ei
– 1 beker suiker
– 150 gram margarine
– 1 beker zelfrijzend bakmeel
– 1 beker geraspte kokos
– 2 lepels melk
– snufje zout
Ik gebruik grote bekers, als je in plaats daarvan in een maatbeker van alles ongeveer 225 ml doet kom je goed uit. Bak hem 35-40 minuten in de oven op 160 graden Celsius.

Tips en ervaringen welkom!

Heb jij een ander recept voor kokoskoek of dit recept geprobeerd? Ik hoor het graag!

6 gedachten over “Kokoskoek

 1. He Marlies,

  Ik ben van plan om regelmatig een van ‘jouw’ recepten te bakken, en ik ben begonnen met de kokoskoek, ik herinner me die ook en was altijd heerlijk!
  Hij is klaar, en staat af te koelen, ik kon niet wachten en heb al een heel klein reepje geproefd, Ik denk dat ik iets te scheutig was met de suiker, hij is zoet! De kinderen vinden hem heerlijk, hij is verder ook heel goed gelukt.
  Er staan echt veel lekkere baksels op, ben je er nog actief mee?

  Like

  1. Hé Ina, wat leuk! Ja hij is flink zoet! Misschien vonden we hem daarom vroeger ook wel zo lekker 😉 Beetje minder suiker is vast ook prima.
   Ik schrijf nog maandelijks een stukje voor de krant en moet daarvoor dus bakken. Dat is wel het maximale wat ik nu doe qua nieuwe recepten. Heb jij nog een leuk recept? Altijd op zoek naar inspiratie!

   Like

   1. Ja haha, toen de koek was afgekoeld, vond ik hem al minder zoet, we vonden hen allemaal erg lekker.
    Wat leuk dat je elke maand iets schrijft voor de krant, in heb helaas geen baksrecepten, die haal ik altijd van internet 😉
    Er staat echt veel lekkers op! De volgende wordt de cranberry cake, ben benieuwd.

    Like

 2. Leuk zo’n ‘oud’ recept. Maar welk bakblik gebruik je? Zo te zien een siliconen quiche vorm. Welke doorsnee en welke hoogte. Bij ons thuis was het ook een favoriet . Het recept dat ik van mijn zus gekregen heb was veel te nat.

  Like

  1. Dag Jagersvrouw,

   Leuk dat je er ook zulke goede herinneringen aan hebt, erg lekker! Het kan in een taartvorm/springvorm of inderdaad een siliconenvorm. Doorsnee ongeveer 24-26 centimeter, hoogte maakt niet uit want hij blijft toch laag. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: